h

Meer duidelijkheid over steun minima

4 juli 2013

Meer duidelijkheid over steun minima

Een meerderheid van de gemeenteraad steunt een SP-voorstel om meer overzicht te geven over welke regelingen en voorzieningen er zijn voor mensen met een laag inkomen. Daarvoor wil de SP dat er een zogenoemde voorzieningenwijzer wordt ontwikkeld die in n oogopslag laat zien waar mensen recht op hebben. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Op die manier willen wij voorkomen dat mensen het onnodig zwaar hebben omdat ze niet op de hoogte zijn van ondersteuningsmaatregelen voor bijvoorbeeld schoolgaande kinderen of kortingen op culturele activiteiten."

De afgelopen maanden zijn veel Amsterdammers werkloos geworden of vanuit de WW in de bijstand beland en is hun inkomen vaak fors gedaald. Daar bovenop zullen volgens berekeningen van het Nibud minimahuishoudens met kinderen er 5% in koopkracht op achteruit gaan. De gemeente heeft een aantal regelingen om mensen met een laag inkomen extra steun te bieden zoals de scholierenvergoeding of de langdurigheidstoeslag. Toch gebeurt het nog vaak dat deze regelingen door de doelgroep niet worden gebruikt. In Amsterdam bestaat er dan ook geen internetpagina die een overzicht biedt van alle regelingen.

Daar gaat dankzij het SP-voorstel in de toekomst verandering in komen. Van der Pligt: "Dat is goed nieuws. Veel mensen weten nu niet waar ze recht op hebben en de manier waarop de huidige website van de gemeente is ingericht biedt daarbij niet genoeg duidelijkheid. In Arnhem hebben ze dat een stuk beter aangepakt, het is mooi dat Amsterdam daar nu een voorbeeld aan gaat nemen."

U bent hier