h

Amsterdammer verdient tariefsverlaging openbaar vervoer

15 augustus 2013

Amsterdammer verdient tariefsverlaging openbaar vervoer

De SP roept het stadsbestuur op om de prijzen in het openbaar vervoer te verlagen. De afgelopen jaren is het Amsterdamse tarief van het goedkoopste van het land gestegen tot één van de duurste. Tegelijkertijd is er gesneden in het ov-netwerk en is de dienstverlening teruggeschroefd. SP-gemeenteraadslid Remine Alberts: "Het is ongepast dat de reiziger meer moet betalen voor minder, terwijl de gemeentelijke vervoerder forse winst maakt."

Met de vervanging van de strippenkaart door de ov-chipkaart kreeg de reiziger al te maken met vijf procent hogere reiskosten. Vervolgens is het Amsterdamse kilometertarief met 38% verhoogd, waardoor onze stad de dubieuze eer heeft tot de top vijf duurste OV-regio's van Nederland te zijn gaan behoren. Bovendien cashen de vervoerders nog eens 30 miljoen euro doordat het vaak mis gaat bij het uitchecken. Terwijl het GVB vorig jaar een winst boekte van 13 miljoen euro, heeft de reiziger voor alle tariefsverhogingen niets teruggekregen.

De SP heeft opheldering gevraagd over de bestedingen van de "winst" van de vervoerders en vindt dat het gemeentebestuur alles in het werk moet stellen om dit teveel betaalde geld aan de reiziger terug te geven. Alberts: "Dat de vervoerders winst maken, valt niet te rijmen met de hogere rekening voor de reizigers. Laten we de winst teruggeven aan de reizigers. Het meest logisch is om dit te doen door de tarieven te verlagen, maar het kan ook door het openbaar vervoer uit te breiden en het eenvoudiger te maken om het teveel betaalde geld door het 'uitchecklek' terug te kunnen vragen."

U bent hier