h

Opinie: Buurtwinkel heeft ook baat bij lokale markt

20 augustus 2013

Opinie: Buurtwinkel heeft ook baat bij lokale markt

Als gevolg van een rechterlijke uitspraak moest de proef met de markt op IJburg direct stoppen. Volgens de rechter onderscheidde de markt zich niet genoeg van de lokale ondernemers. Dit is niet alleen jammer voor de klanten en kraamhouders maar ook voor de lokale ondernemers op IJburg.

Zowel de SP als de VVD maken zich hard voor die lokale ondernemer en vinden dat warenmarkten juist de lokale economie versterken door het creren van aanloop, reuring, een divers aanbod en de mogelijkheid –ook voor lokale ondernemers- producten aan te prijzen. De SP stelde vragen over de mogelijkheden voor een coperatieve markt opgezet door de ondernemers van het Joris Ivensplein op IJburg en de VVD diende eerder een voorstel in om Markten zoveel mogelijk aan de markt zelf over te laten.

De lokale middenstand is de drijver van de economische impuls en de levendigheid van de buurten in Amsterdam. In Zuid is op initiatief van bewoners en ondernemers een markt opgezet die helemaal past bij de wensen en de mensen uit de buurt. Zonder tussenkomst van gemeente of stadsdeel hebben bewoners en ondernemers de handen ineen geslagen om een eigen markt op te zetten. Het resultaat is een levendige markt waar niet alleen buurtbewoners maar ook mensen uit andere delen van de stad graag komen om hun inkopen te doen. Dat zou wat ons betreft in alle buurten van Amsterdam moeten kunnen. Juist de ondernemers op IJburg weten als geen ander wat er nodig is om het plein weer een oppepper te geven.

De gemeente en de stadsdelen zouden ondernemers en bewoners veel meer dan nu het geval is de kans moeten bieden om zelf een markt te organiseren. Dat hier vraag naar is blijkt wel uit het feit dat in 2009 nog 94% van de ondervraagden in een onderzoek van de gemeente aangaf dat er pogingen moeten worden gedaan om kleinere winkeliers in de Amsterdamse winkelgebieden te behouden. Het midden- en kleinbedrijf is belangrijk voor een fatsoenlijk voorzieningenniveau en houdt winkelgebieden levendig. Bovendien is het midden- en kleinbedrijf de kurk waarop de economie drijft.

Remine Alberts, SP en Marja Ruigrok, VVD (gemeenteraadsleden)

Dit artikel stond dinsdag 20 augustus in Het Parool

U bent hier