h

Opinie: Stadsbestuur is banenvernietiger

14 augustus 2013

Opinie: Stadsbestuur is banenvernietiger

De Amsterdamse coalitie van PvdA, VVD en GroenLinks stelde in 2011 met veel bravoure voor om 5000 structurele banen te creren. Nu de coalitie zijn langste tijd gehad heeft, constateert SP-leider Laurens Ivens dat van dit voornemen weinig terecht gekomen is.

 

De gemeenteraad was bereid 18,5 miljoen euro vrij te maken om deze structurele banen te doen ontstaan. Ook de SP stemde voor dit voornemen, aangezien het in economisch zware tijden verstandig is om te investeren in werk voor Amsterdammers. Maar dit college heeft helaas meer banen om zeep geholpen dan dat het werkgelegenheid gestimuleerd heeft.

Sinds 2010 zijn ruim 1000 mensen die een gesubsidieerde baan hadden hun baan kwijtgeraakt omdat het gemeentebestuur in dit soort banen geen brood meer zag. Die 1000 mensen zitten nu dus thuis achter de geraniums en zijn niet langer werkzaam als concirge, kantinemedewerkster, gastvrouw, hovenier, cultureel medewerkster, klassenassistent, ijshockeytrainer enzovoorts. Amsterdam telt anno 2013 verder 29 brandweerlieden minder dan in 2010, ook vanwege gemeentelijk beleid. Ook 21 portiers, 18 metroschoonmakers en 49 brugwachters raakten door keuzes van dit college hun baan kwijt. En 600 thuiszorgmedewerkers die onlangs nog een baan hadden, zitten nu werkloos op de bank. In de nabije toekomst zullen mogelijk 3000 ambtenaren ontslag aangezegd krijgen en dreigen nog eens 2400 thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen. Niet omdat ze niet functioneren, maar omdat het gemeentebestuur van mening is dat het werk door minder mensen gedaan kan worden.

Natuurlijk geldt voor een deel van deze functies dat ze zullen verdwijnen omdat er efficinter gewerkt kan worden. Ook de SP is voorstander van een kleiner ambtenarenapparaat. Maar de klassenassistent en de thuiszorgmedewerker doen voor de stad zeer belangrijk werk, net als een deel van de (uitvoerende) ambtenaren dat de baan nu dreigt te verliezen. Daarnaast, wanneer er zoveel bedrijven in zwaar weer zitten en er op elke vacature een kleine postzak vol met sollicitatiebrieven binnen komt, is het dan verstandig om die trend nog te versterken? Door als overheid een steen bij te dragen aan de groeiende werkloosheid verdiepen we de economische problemen alleen maar. In de niet al te verre toekomst wordt er een tekort aan werknemers verwacht. Waarom investeren we niet nu in een goed plan voor de toekomst van de gemeente, met een duidelijk beeld waar we wel of geen ambtenaren voor nodig hebben? Wanneer de economie dan aantrekt kunnen we dat plan in werking stellen en profiteren van de nieuwe werkgelegenheid. Dat maakt bovendien een sociaal plan voor ambtenaren die hun baan kwijtraken een stuk goedkoper.

Ondertussen kloppen PvdA, VVD en GroenLinks zich op de borst, omdat veel mensen vanuit een uitkering naar betaald werk zouden doorstromen. Dat het hier om tijdelijke contracten gaat en niet om een duurzame weg uit de werkloosheid wordt gemakshalve vergeten. En over die 5000 banen hoor je al helemaal nooit meer iemand spreken. Heeft de gemeente dan helemaal geen werkgelegenheid gecreerd? Jawel. Er is in 2010 een extra wethouder bijgekomen, die tot maart 2014 verzekerd lijkt van een baan. De rest van het werkgelegenheidsplan lijkt een stille dood te sterven, wat zonde is van het geld, in tijden dat banen en investeringen broodnodig zijn.

Laurens Ivens, fractievoorzitter SP Amsterdam

--------------------------
De Amsterdamse coalitie van PvdA, VVD en GroenLinks stelde in 2011 met veel bravoure voor om 5000 structurele banen te creren. De SP vraagt zich af wat hier van is terecht gekomen. Wij kijken daarbij niet alleen naar de banen die er bij zijn gekomen maar ook naar de banen die zijn verdwenen onder verantwoordelijkheid van dit stadsbestuur. Laat ons weten welke banen er volgens jou dankzij het stadsbestuur bij zijn gekomen dan wel verdwenen (met een toelichting) via amsterdam@sp.nl. Kijk voor de laatste tussenstand op www.amsterdam.sp.nl/banen

U bent hier