h

Zet bijl in buitensporige onkostenvergoeding deelraadsleden (update)

27 augustus 2013

Zet bijl in buitensporige onkostenvergoeding deelraadsleden (update)

(oorspronkelijk bericht 5-6-2013) De SP wil dat de onkostenvergoeding voor de toekomstige deelraadsleden fors verlaagd wordt. Als het aan het stadsbestuur ligt zullen deelraadsleden vanaf maart 2014 1373 tot 1550 euro per vergadering krijgen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Een absurd bedrag wat meer op loon lijkt dan op een onkostenvergoeding. Volgens mij maakt geen enkel deelraadslid dergelijk hoge onkosten. Een kwart van dat bedrag lijkt mij ruim voldoende."

Vanaf maart 2014 gaat het stadsdeelstelsel flink op de schop. Waar de stadsdelen nu veelal hun eigen beleid maken, komen er in de toekomst meer verantwoordelijkheden bij de gemeenteraad te liggen. De stadsdelen krijgen binnen de grenzen die de gemeenteraad stelt de ruimte om het beleid per buurt verder in te vullen. Afhankelijk van de grootte krijgt elk stadsdeel 13 tot 15 deelraadsleden die gemiddeld eens in de drie vier weken samenkomen.

De SP vindt het niet uit te leggen dat deelraadsleden per vergadering zo’n enorm bedrag zullen krijgen. Ivens: "Deelraden vergaderen in de avonduren zodat het te combineren is met een baan. Om hen daarvoor te belonen met anderhalf keer het bedrag waar een bijstandsmoeder van rond moet komen, is buitensporig en ongepast. Op deze manier lok je alleen maar uit dat mensen deelraadslid willen worden voor het geld, in plaats van voor het verwezenlijken van idealen en het opkomen voor de buurt. De SP-deelraadsleden bewijzen al jaren dat ze het redden met een kwart van deze vergoeding: de rest investeren ze in acties om de samenleving te verbeteren." Half juni zal de SP dit voorstel voorleggen aan de gemeenteraad als de spelregels voor de nieuwe deelraden worden vastgesteld.

update 27-8-2013
Naar aanleiding van de hoge vergoeding voor toekomstig deelraadsleden heeft de Tweede Kamerfractie van de SP de minister om opheldering gevraagd. Deze liet gisteren weten het ook niet eens te zijn met de hoge vergoedingen die Amsterdam wil hanteren. Ivens: “Goed nieuws! Wij zullen het stadsbestuur deze week vragen wat zij met deze tik op de vingers gaan doen.”

U bent hier