h

Opinie: De krokodillentranen van Ossel

28 oktober 2013

Opinie: De krokodillentranen van Ossel

PvdA-wethouder Ossel klaagt – zoals Trouw vorige week constateerde – steen en been over het Haagse huurbeleid. En terecht. Het beleid van PvdA en VVD vergroot de Amsterdamse tweedeling en het nieuwe puntenstelsel van mininster Blok verjaagt op termijn mensen met een laag of middeninkomen naar buiten de Ring. Daarmee komt het ideaal van de 'ongedeelde stad' Amsterdam in gevaar. Maar het is de gebruikelijke Amsterdamse PvdA-reflex. Door te verwijzen naar het 'grote kwaad' dat Den Haag is, wordt de eigen rol gebagatelliseerd.

Want het zijn Ossel en zijn PvdA-voorgangers die maar liefst 30.000 sociale huurwoningen in de verkoop doet en er de afgelopen jaren vele duizenden lieten slopen. Ook wordt bij nieuwbouwprojecten zelden hetzelfde percentage aan sociale huurwoningen teruggebouwd. Waar zijn PvdA-collega in Assen besloot een eigen woningbedrijf te starten, omdat de markt niet meer bouwt, deed Ossel deze suggestie om meer controle over de woningbouw te krijgen af als onhaalbaar.

PvdA en VVD hebben de mond vol over het aanpakken van 'scheefwonen', maar de meeste Amsterdamse scheefwoners zijn mensen die geen sociale huurwoning vinden en dus maar in de vrije sector een huis huren, ondanks dat ze het niet kunnen betalen. Het is juist het gebrek aan beschikbare en betaalbare sociale huurwoningen binnen de Ring dat ertoe leidt dat mensen met lagere inkomens geen woning binnen de Ring kunnen vinden.

Dus waar Ossel lof verdient voor de terechte frontale aanval op zijn eigen PvdA in de Tweede Kamer en het kabinet, is zijn verontwaardiging op zijn minst selectief. Hij werkt in Amsterdam namelijk actief mee aan een toenemende segregatie en het scheiden van arm en rijk in de stad. Zonder een ambitieuze inzet op het creeren van betaalbare woningen in onze stad, zijn dit slechts krokodillentranen.

Dit artikel verscheen in verkorte versie vrijdag 25 oktober 2013 in Trouw.

U bent hier