h

Strijd voor een gemengd Amsterdam

16 oktober 2013

Strijd voor een gemengd Amsterdam

De SP wil dat het stadsbestuur hard gaat strijden voor een gemengd Amsterdam. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Dat is broodnodig. De regering van PvdA en VVD wil meer marktwerking waardoor de populaire buurten ng duurder worden en onbereikbaar voor mensen met een lager inkomen. Zij worden verbannen naar de randen van de stad, of zelfs daarbuiten. Ons stadsbestuur moet opkomen voor het bijzondere karakter van Amsterdam, want dat staat nu op het spel."

Onderzoek van het stadsbestuur toont aan dat de nieuwe regeringsplannen voor de puntentelling van de huurprijzen slecht zullen uitpakken voor Amsterdam. De huren binnen de ring, en dan vooral in het centrum, zullen nog een stuk hoger mogen worden dan nu al het geval is. Daardoor verdwijnen veel sociale huurwoningen naar de dure vrije sector. In de gebieden buiten de ring zal ook de maximale huurprijs toenemen, behalve in Zuidoost. Echter, de maximumhuur ws al heel hoog door de invoering van de zogenoemde Donnerpunten in 2011.

De SP vreest voor onomkeerbare aantasting van het Amsterdamse karakter. Ivens: "Met deze plannen maakt de regering het onmogelijk dat er in een wijk als de Jordaan of de Pijp rijk en arm naast elkaar woont. Huren van pak hem beet 1000 euro zijn namelijk niet op te hoesten door iemand met een laag of middeninkomen. Waarom de regering het doet is ons ook nog een raadsel, want eerder werd gezegd dat de aanpassing van het puntenstelsel er niet op gericht zou zijn om extra geld binnen te harken voor het begrotingstekort. Het leidt alleen maar tot een groeiende tweedeling. Het stadsbestuur mag dat niet zomaar laten gebeuren en moet vol op het orgel om Den Haag op andere gedachten te brengen."

U bent hier