h

Tijdelijke huurcontracten spelen Amsterdammers tegen elkaar uit (opinie)

15 oktober 2013

Tijdelijke huurcontracten spelen Amsterdammers tegen elkaar uit (opinie)

Het klinkt zo leuk: betaalbaar wonen met jongerencontract. Aantrekkelijk ook, want met een gemiddelde wachttijd van 10 jaar voor een sociale huurwoning ben je al geen jongere meer tegen de tijd dat je een woning aangeboden krijgt. Daarom zijn corporaties Eigen Haard, Rochdale en Stadgenoot nu gestart met een experiment: Jongeren tussen de 18 en 22 krijgen voorrang op een woning, maar moeten de woning voor hun 26e weer verlaten. Zo heb je in ieder geval een fatsoenlijke kans op een woning als jongere. Klinkt aantrekkelijk, nietwaar? Maar er is een schaduwkant.

Ten eerste neemt het aantal woningen in Amsterdam op deze manier niet toe. Dus de voorrang van de ene Amsterdammer is de extra wachttijd voor de andere. Als je de pech hebt een woning in onze stad te zoeken en ouder te zijn dan 22, moet je nog langer wachten.

Waarom willen deze corporaties dat de ene groep minder lang hoeft te wachten waardoor anderen juist langer moeten wachten? Ik weet niet precies wat de motivatie is van de drie corporaties, maar er is in ieder geval n groot voordeel voor deze bedrijven. Na afloop van het contract kunnen de huren van de woningen ‘geharmoniseerd’, en dus verhoogd, worden. Door meer en meer te werken met tijdelijke contracten zullen de gemiddelde huren en de opbrengsten van de woningcorporaties toenemen.

Het is jammer dat er, na het loten voor een woning, opnieuw gexperimenteerd wordt met een maatregel waarvan op voorhand al vast staat dat het de drukte op de Amsterdamse woningmarkt niet zal verhelpen. Daarnaast worden jongeren tijdelijk in een huis gezet in de wetenschap dat ze na een paar jaar moeten vertrekken en dat dan het vinden van een andere woning verre van gegarandeerd is. Dat lijkt me niet bevorderlijk voor de sociale samenhang in een wijk. Je weet dat je na een paar jaar weg moet, je weet niet waar je terecht komt en of je berhaupt in de stad zal blijven. Niet bepaald ideale omstandigheden om actief te worden in je wijk.

Dit beleid schept geen extra woonruimte en het speelt groepen tegen elkaar uit. Uiteindelijk is niemand hiermee geholpen. De enige oplossing is de schop in de grond. Amsterdam heeft meer woningen nodig, voor jong en voor oud.

Erna Berends, deelraadslid SP Amsterdam Noord

Dit artikel verscheen 15 oktober in Het Parool

U bent hier