h

Betaal normaal salaris aan medewerkers buitendienst

5 december 2013

Betaal normaal salaris aan medewerkers buitendienst

De SP wil dat de mensen die de openbare ruimte onderhouden, een fatsoenlijk salaris krijgen voor hun werk. De SP reageert daarmee op de plaatsing van een vacature op de website van Careermaker waarin voor werkzaamheden zoals groenonderhoud en stadsreiniging 4 euro per uur bruto wordt aangeboden. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Dat is nog niet eens de helft van het minimumloon van 8,53 euro. Met zulke salarissen wordt armoede gecreerd. Wij willen dat gewoon werk fatsoenlijk wordt beloond en accepteren zulke onderbetaling niet.

De vacature bij uitzendbureau Careermaker vroeg om 'medewerkers wijkploeg'. Tot de werkzaamheden behoren het onderhoud aan de straten en het groen en het schoonhouden van de openbare ruimte. Van der Pligt: "Dit zijn gemeentelijke taken, waarvoor gewoon mensen in dienst horen te worden genomen voor een normaal salaris."

De SP heeft het stadsbestuur vandaag over de onderbetaling om opheldering gevraagd. De wethouder heeft de SP toegezegd de zaak te onderzoeken. Van der Pligt: "Wij willen dat het stadsbestuur dit uitzendbureau hierop aanspreekt. Maar ik wil ook van het stadsbestuur weten hoe het kan dat gemeentelijke taken op deze manier worden uitbesteed. De gemeente is opdrachtgever voor zulk soort werk in de openbare ruimte. Uitbuiting van mensen door onderbetaling is sowieso uit den boze, maar het is al helemaal fout als de gemeente daarmee te maken heeft. De gemeente moet armoede de wereld uit helpen in plaats van armoede creren."

Over dit onderwerp heeft ook een bericht in Het Parool gestaan.

U bent hier