h

SP zegt vertrouwen in wethouder Hilhorst op na betalingsblunder

18 december 2013

SP zegt vertrouwen in wethouder Hilhorst op na betalingsblunder

Na een lang debat heeft de SP woensdag samen met het CDA een motie van wantrouwen tegen financienwethouder Hilhorst ingediend. Reden hiervoor was het optreden van de wethouder rondom het foutief uitkeren van 188 miljoen aan woonkostenbijdrage. SP-leider Laurens Ivens: “Beleid is niet uitgevoerd, waarschuwingen zijn genegeerd en het probleem komt bij de meest kwetsbare Amsterdammers terecht. Ondertussen is er geen zicht op hoe het probleem kon ontstaan en blijven krachtige maatregelen om het in de toekomst te voorkomen uit. Dan kun je geen andere conclusie trekken.”

Vorige week werd maar liefst honderd maal teveel woonkostenbijdrage uitgekeerd aan een groep van 9.949 armere Amsterdammers, die hier recht op hebben. Dit bedrag werd snel weer teruggevorderd, ook indien de mensen dit - soms om heel begrijpbare redenen - niet meer op hun rekening hadden staan. Mensen met schulden en mensen die het bedrag al vrijwillig hadden terugbetaald kwamen in betalingsproblemen doordat hun rekening door de gemeentefout werd leeggeplunderd. Al vijf dagen
kunnen deze mensen hun boodschappen niet meer betalen.

Ivens: “Dit is niet voor het eerst dat het fout gaat bij de uitkering van toeslagen. Keer op keer zijn waarschuwingen niet opgepikt, zijn beleidswijzigingen niet uitgevoerd en zijn er dingen fout blijven gaan. Daarnaast zitten sommige gedupeerden al bijna een week zonder geld. De wethouder wil niet nu al het eerder afgesproken beleid gaan uitvoeren. Bovendien durft de wethouder geen garantie te geven dat de juiste woonkostenbijdrage nog voor de kerst kan worden overgemaakt. De wethouder heeft er kennelijk zelf ook niet veel vertrouwen in. En wij hebben zeker geen vertrouwen erin, dat hij de juiste persoon is om dit probleem op te lossen.”

U bent hier