h

De Banne: onderhoud flats kan beter, overlast moet aangepakt

28 januari 2014

De Banne: onderhoud flats kan beter, overlast moet aangepakt

Vieze trappenhuizen, slecht onderhoud aan de woningen en veel zwerfvuil in de buurt. Dat zijn de klachten die SP’ers te horen kregen bij het buurten in de hoogbouw in De Banne Zuid de afgelopen weken. De SP wil met de huismeesters van de corporaties, bewoners en het stadsdeel aan de slag om de situatie in en rond deze portiekflats te verbeteren.

SP'ers leggen graag hun oor te luisteren in de buurten. Zo deden ze dat ook in de flats tussen het Koopvaardersplantsoen en de Banne Buikslootlaan in de Banne Zuid. Bij het eerste bezoek werden flats van woningcorporatie Rochdale bezocht, onder meer aan de Dekschuitstraat. Veel bewoners klaagden daar over slecht onderhoud van de flats, over overlast door jongeren en zwerfvuil in de buurt. Trappenhuizen en liften worden wel schoongemaakt, maar zijn vaak al snel weer smerig. "Ze weten het verschil niet tussen een wc en een lift," zegt een bewoonster. De samenstelling van de bevolking in de buurt is erg veranderd in de laatste tien, twintig jaar en de doorloop van huurders in de flats is hoog. Daardoor is het onderlinge contact verslechterd.

Om te kunnen vergelijken bezocht de SP ook een paar naburige flats, verhuurd door Stadgenoot. Deze worden van in ieder geval van buiten beter onderhouden, waardoor ze er fleuriger uitzien. Toch zijn ook daar klachten over onderhoud. In een aantal woningen is vocht en schimmel geconstateerd en niet altijd adequaat aangepakt. De huizen zijn gehorig en ook hier zijn trappenhuizen en liften snel smerig. Jongeren maken 's nachts lawaai op straat. Er is niet zo lang geleden een nieuwe huismeester gekomen. "Bij klachten verwijst hij naar de klantenservice en naar de politie", zegt een bewoonster. "Met de vorige huismeester was het contact beter."

De SP gaat binnenkort het gesprek aan met de huismeesters van beide woningcorporaties om mee te denken over oplossingen voor de problemen.
 

U bent hier