h

Nieuw geblunder gemeente mag niet ten koste van werkzoekenden

9 januari 2014

Nieuw geblunder gemeente mag niet ten koste van werkzoekenden

Volgens SP-raadslid Maureen van der Pligt mag het ten onrechte overmaken van teveel geld aan werkgevers niet ten koste gaan van werkzoekenden. “Wethouder Van Es van GroenLinks heeft teveel geld overgemaakt en wil dat nu compenseren door te bezuinigen op geld om mensen de arbeidsmarkt op te helpen. Dat gaan we dus niet doen.”

Het is al langere tijd een chaos bij de gemeentelijke Dienst Werk en Inkomen. Al jaren is de begroting niet op orde en zijn er problemen met computersystemen en betalingen. Nu is bekend geworden dat DWI anderhalf miljoen euro teveel heeft overgemaakt aan werkgevers die mensen met een gesubsidieerde baan in dienst hebben. Deze blunder komt kort nadat de gemeente ten onrechte 188 miljoen overmaakte aan mensen die recht hadden op een woonkostenbijdrage.
 
Van der Pligt: “Natuurlijk moet deze fout betaald worden. Maar dat Van Es ervoor kiest om dat te betalen uit het potje dat juist mensen aan het werk moet helpen is volslagen onbegrijpelijk.”

Opvallende afwezige tijdens het raadsdebat was wethouder Hilhorst van financiën, onder wiens verantwoordelijkheid het verscherpt toezicht op DWI wordt uitgevoerd. Van der Pligt: “We gaan het debat wel weer voortzetten als Hilhorst er wel bij is. Ik geloof namelijk niet dat deze gemeentelijke dienst de boel al op orde heeft.”

U bent hier