h

Maak werk van gemengde scholen

12 maart 2014

Maak werk van gemengde scholen

Op verzoek van de SP krijgen voortaan alle ouders gelijke kansen om hun kinderen in te schrijven voor een basisschool. Ouders die het inschrijfmoment gemist hebben, worden voortaan actief benaderd zodat ook hun kinderen kans maken om op een school naar voorkeur terecht te komen. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "We wonen in een prachtige sociale stad, daarin past het niet dat kinderen van rijke ouders naar andere scholen gaan dan armere kinderen. Nu verdelen alle goed geïnformeerde ouders de plekken bij de meest favoriete scholen, daar moet nu een einde aan komen. Zorg voor een vrije schoolkeuze voor alle ouders.“

Binnenkort gaat de gemeente aan de slag met een centraal inschrijfpunt, waardoor alle kinderen goed over de scholen verdeeld worden en niet meer ouders die het eerste zijn voorrang hebben. Van der Pligt: "Deze goede eerste stap hebben we nog wat weten te verbeteren door ervoor te zorgen dat ouders die hun kinderen niet hebben ingeschreven, actief benaderd worden dit alsnog te doen. Zo krijgen alle kinderen gelijke kansen."

 De SP vindt het van groot belang dat ouders zelf kunnen aangeven naar welke school zij willen dat hun kinderen gaan. Bij plaatsing op de school wordt vervolgens voorrang gegeven aan kinderen uit de buurt. Onlangs werd ook al het voorstel van Van der Pligt aangenomen om in overleg met de scholen te komen tot lagere ouderbijdragen waardoor er ook geen financiële drempel meer wordt opgeworpen. "Al deze maatregelen bij elkaar moeten leiden tot beter gemengde scholen. De wethouder heeft me beloofd om de komende jaren goed bij te houden of dit bereikt wordt met deze maatregelen. Indien dat niet zo is, zullen aanvullende maatregelen nodig zijn. Een aanvullende maatregel zou dan bijvoorbeeld een dubbele inschrijflijst kunnen zijn: één voor kinderen met een achterstand, en één voor kinderen zonder achterstand. Ook op deze manier gaan we de strijd aan voor een sociaal Amsterdam!"

 

U bent hier