h

SP wil Amsterdamzorg: zorg dichtbij

13 maart 2014

SP wil Amsterdamzorg: zorg dichtbij

De SP wil de marktwerking in de zorg te lijf gaan met Amsterdamzorg, zorg waarbij de zorgprofs dichtbij de mensen actief zijn. In alle buurten komen zorgprofs te werken, thuiszorgmedewerkers en wijkverpleegkundigen met verbindingen met artsen en welzijnswerk. SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt: "Zorg is geen markt, en moet al helemaal niet op een veiling komen. Zet niet de winst- en verliesrekening centraal, maar de zorgbehoevende. En heb vertrouwen in de echte zorgprofessionals."

De schaal van de huidige gemeentelijke plannen, met een team per 40.000 inwoners en een volledig uitgeklede thuiszorg, is veel te groot. De SP wil dat kwaliteit voorop staat en niet dat er vooral goedkope zorg geleverd wordt. Van der Pligt: "Door vertrouwen te geven in de zorgmedewerkers kunnen we fors besparen op bureaucratie en aanbestedingskosten. Het zorggeld moet niet langer naar managers, consultants en advocaten te gaan, maar naar de zorgprofs."

Volgens de SP moet de zorg niet langer machinaal georganiseerd worden waarbij een indicatie bepaalt wat iemand nodig heeft. Er moet rekening gehouden worden met de individuele situatie van iemand en het feit dat omstandigheden van een zorgbehoevende Amsterdammer kunnen veranderen. Van der Pligt: "Zo komen de thuiszorgmedewerkers niet alleen de ramen lappen, maar maken ze een praatje en kunnen ze inspelen en reageren op veranderingen in de situatie van mensen."

Van der Pligt: "Momenteel worden verzorgingstehuizen gesloten en de zorgverleners massaal ontslagen. Die worden vervolgens niet in de wijk bij mensen thuis ingezet, sterker nog, tegelijkertijd worden ook nog eens vele thuiszorgmedewerkers ontslagen. Dit terwijl de behoefte aan zorg niet zal afnemen maar juist zal toenemen. De zorgmedewerkers die nu hun baan kwijtraken moeten zo snel mogelijk weer aan het werk geholpen worden, want er is behoefte aan veel zorgprofs. Met het plan investeert de SP zowel in de kwaliteit van de zorg als in de werkgelegenheid."

U bent hier