h

Aandacht voor mensenrechten bij internationaal beleid

23 april 2014

Aandacht voor mensenrechten bij internationaal beleid

De SP wil dat de gemeente rekening houdt met mensenrechten en internationaal recht bij haar internationale beleid zoals het aangaan van stedenbanden. De SP doet die oproep nu de gemeente onderzoek doet naar een stedenband met Tel Aviv, de tweede stad van Israël. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Het is belangrijk dat we ook bij ons internationaal beleid breder kijken dan enkel naar de economische meerwaarde. Respect voor mensenrechten en het internationale recht zijn minstens zo belangrijk."

Een stedenband is een soort vriendschappelijke band waarin twee steden met elkaar samenwerken. Op het verzoek van het CDA onderzoekt Amsterdam momenteel een stedenband met Tel Aviv. Ivens: "Het is logisch dat de gemeente eerst een onderzoek doet voor ze bepaalt of er een stedenband komt. Op die manier kan je een weloverwogen oordeel vellen daarover. Maar dan moet het niet alleen gaan of we er geld kunnen verdienen. Mensenrechten zijn namelijk van het grootste belang. Wij willen daarom dat in het onderzoek ook bijvoorbeeld de situatie in de bezette Palestijnse gebieden wordt betrokken. En uiteindelijk moet de gemeenteraad dan ook iets te zeggen hebben of die stedenband er komt." De SP heeft het verzoek via schriftelijke vragen bij het stadsbestuur voorgesteld.

U bent hier