h

Erna Berends: "Wij kunnen echt een verschil maken"

8 april 2014

Erna Berends: "Wij kunnen echt een verschil maken"

Maandag 7 april is Erna Berends benoemd als dagelijks bestuurder in stadsdeel Noord. Erna was de afgelopen acht jaar al deelraadslid voor de SP in Noord, woont in Tuindorp Oostzaan, samen met haar partner en dochter die deze maand 3 wordt.

Je wordt dagelijks bestuurder voor de SP in stadsdeel Noord. Wat betekent dat precies?
Dat betekent dat ik de komende vier jaar heel hard moet werken om te laten zien wat een SP-bestuurder voor verschil kan maken. Als dagelijks bestuurder voer je taken uit die worden bedacht in het stadhuis of door de volksvertegenwoordiging in Noord. Als SP’er vind ik het bij die uitvoering belangrijk dat de inwoners van Noord een duidelijke stem krijgen. Daarnaast vind ik dat ik ook een taak heb om problemen te signaleren. Als ik die niet zelf kan oplossen als bestuurder dan zal ik aan de bel trekken bij bestuurders die er wel wat aan kunnen doen.
 
Waarom gaat de SP meebesturen?

De afgelopen vier jaar hebben we al bestuurd in Noord. Bij de verkiezingen zijn we flink gegroeid en ruim de derde partij geworden. We krijgen dus behoorlijk veel vertrouwen van de mensen in Noord. We willen die verantwoordelijk natuurlijk graag op ons nemen en denken echt een verschil te kunnen maken. Er valt genoeg te doen in Noord. Zo willen we de voorraad sociale huur beschermen en de mensen die in de knel komen, of het nu gaat om financiën of hun gezondheid, ondersteunen.

Van deelraadslid naar stadsdeelbestuurder, gaat er veel voor je veranderen?
In mijn dagelijks leven gaat er veel veranderen. De functie van dagelijks bestuurder is fulltime. Mijn vorige baan, bij de gemeenteraadsfractie, moet ik dus opzeggen. Als deelraadslid was ik vooral bezig met mijn eigen speerpunten en daarop voorstellen doen. Nu krijg ik meer te maken met de uitvoering van beleid. Ik kom met mijn neus op de praktijk van Noord te zitten.

Wat is je belangrijkste doel als stadsdeelbestuurder? Hoe ga je dat doen?
Ik vind het belangrijkste dat de bewoners van Noord echt een stem krijgen. In de buurten weten bewoners, ondernemers en actieve organisaties het beste wat er verbeterd kan worden. Daar wil ik naar luisteren en werk van maken. In de nieuwe opzet van de stadsdelen is de ruimte om grote plannen te verzinnen op stadsdeelniveau beperkt. Dat vind ik niet erg. Laten we ons richten op de behoeften in de buurt. Geen dikke beleidsdocumenten schrijven maar aan de slag met concrete zaken als verkeersveiligheid en goede buurtvoorzieningen.

U bent hier