h

Ondanks verkiezingszege geweerd uit stadsbestuur

2 mei 2014

Ondanks verkiezingszege geweerd uit stadsbestuur

De SP lijkt ondanks haar enorme verkiezingsoverwinning gepasseerd te worden bij de vorming van het stadsbestuur. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: “Het is erg zuur dat D66 alleen naar haar eigen verkiezingsoverwinning kijkt en de andere winnaar negeert. In plaats van de stem van Amsterdammers te volgen en te kiezen voor echte vernieuwing, lijkt er nu een stadsbestuur gevormd te gaan worden met 2 van de verliezende collegepartijen. Dit doet geen recht aan de verkiezingsuitslag.”

Op 19 maart 2014 stemden 35.627 Amsterdammers op de SP, waardoor de SP in zeteltal verdubbelde en de gedeeld derde partij van de stad werd. Ivens: “Wij hebben de Amsterdammers voorgehouden dat als zij ons groot zouden maken, wij ons zouden inzetten voor een sociaal stadsbestuur. Nu we zes weken na de verkiezingen zijn, weigert de grootste partij nog steeds inhoudelijk met ons in gesprek te gaan. Daarmee passeert D66 al deze kiezers en dat is teleurstellend voor een sociaal Amsterdam. Wij hadden goede ideeën in te brengen, zoals echte aandacht voor het aan het werk helpen van Amsterdammers. Ook hadden wij ons willen inzetten voor compensatie van de forse stijgingen van vergunningstarieven van parkeerders met een laag inkomen.”

Een week na de verkiezingen adviseerde informateur Rinnooy Kan om een stadsbestuur van D66, VVD en SP te vormen. Nog voordat deze partijen met elkaar in gesprek gingen, koos D66 er voor om met collegepartij en verkiezingsverliezer GroenLinks in zee te gaan. Vier werken later werd duidelijk dat zij gezamenlijk liever met collegepartij en verliezer VVD een stadsbestuur gaan vormen dan te luisteren naar de kiezer. Ivens: ‘Daarmee blijven de linker- en rechtermotor van het college intact en komt er dus geen echte koerswijziging. Maar wij zijn er nog steeds klaar voor om werk te maken van echte vernieuwing met een sociaal stadsbestuur.”

U bent hier