h

Amsterdam compenseert 5 euro eigen bijdrage medicijngebruik illegalen

11 juni 2014

Amsterdam compenseert 5 euro eigen bijdrage medicijngebruik illegalen

De gemeente Amsterdam compenseert de vijf euro eigen bijdrage die ongedocumenteerden sinds kort moeten betalen voor hun medicijngebruik. Dat besloot de Amsterdamse gemeenteraad vandaag op initiatief van de PvdA, SP, GroenLinks en D66. Alleen de VVD stemde uiteindelijk tegen.

De regeling gaat zo snel mogelijk in en zal worden uitgevoerd in samenwerking met de relevante hulporganisaties. GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink: "De regeling kost circa 10.000 euro. Met dit bescheiden bedrag helpen we een grote groep mensen. Ik roep het nieuwe college dan ook op om hier de komende jaren mee door te gaan."

PvdA-raadslid Maarten Poorter: "Ik ben hier heel blij mee. In Amsterdam heeft de PvdA hier meermalen om gevraagd. Dit is de meest kwetsbare groep mensen die in Amsterdam rondloopt. Zij zijn vaak dakloos, werkloos en veel van hen hebben psychische problemen. Deze vijf euro betekent voor veel ongedocumenteerden een te hoge drempel, waardoor ze geen vaak geen medicijnen krijgen.  Dit gaat ten koste van hun gezondheid. Vergeet bovendien niet dat op tijd beginnen met medicatie ervoor zorgt dat later veel duurdere behandelingen niet nodig zijn."

SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Goed dat dit nu geregeld is. Het gaat om een kwetsbare groep  en het is belangrijk dat de gemeente daarvoor op komt. Voor de gemeente is dit een bescheiden bedrag, terwijl het de mensen om wie het gaat flink kan helpen."

U bent hier