h

Hoge huren op IJburg

31 augustus 2014

Hoge huren op IJburg

De bewoners van blok 128 op het Steigereiland (IJburg) zijn unaniem van mening dat ze te veel huur betalen. Dit bleek toen de SP samen met Huurdersvereniging Oost de buurt introk om bewoners hiernaar te vragen. Bewoners betalen tussen de 550 en 699 euro voor hun eengezinswoning, een enkeling al meer dan 700. Velen zijn aangewezen op huurtoeslag en kunnen de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen.

Aanleiding om juist op deze buurt in te trekken, is het hoge aantal huisuitzettingen. SP-fractievoorzitter in Oost Geert Ritsema: "De huren op IJburg zijn hoog ingezet omdat het vaak nieuwe en gerenoveerde woningen betreft. Hier zijn zogenaamde Donnerpunten bij opgeteld. Bij elke huurverhoging gaan er woningen door de liberalisatiegrens van 699 euro. Het aandeel sociale huurwoningen neemt daarom af en dreigt onder de dertig procent te zakken."

De eigenaar van blok 128, woningcorporatie Stadgenoot, pleegt daarnaast nauwelijks onderhoud en reageert niet op klachten. Reden dat de huurdersvereniging Oost voor individuele bewoners huurverlaging gaat bepleiten. Sowieso wil de huurdersvereniging samen met de SP meer blokken op IJburg bezoeken. Deze acties sluiten aan bij het onlangs geopende meldpunt ‘Mijn huur is te duur’.

U bent hier