h

Maak wonen boven winkels mogelijk en betaalbaar

12 augustus 2014

Maak wonen boven winkels mogelijk en betaalbaar

De SP wil dat vastgoedeigenaren gestimuleerd worden leegstaande ruimtes boven winkels geschikt te maken voor betaalbare woonruimte. SP-raadslid Erik Flentge: ”Het is heel goed dat er plannen zijn om leegstaande ruimtes beschikbaar te maken om te wonen. Als daar subsidie voor wordt gebruikt is het wel belangrijk dat het geld ook ten goede komt aan de gemeenschap. Het zou goed zijn als de ruimtes gebruikt worden voor betaalbare en middeldure huurwoningen, daar is een schreeuwend tekort aan.”

Veel ruimtes boven winkels in de binnenstad staan leeg. Één van de oorzaken daarvan is dat de meeste bovenverdiepingen geen eigen ingang hebben. Vastgoedeigenaren kunnen bij stadsdeel Centrum ondersteuning en subsidie aanvragen voor het bewoonbaar maken van de leegstaande etages.

Flentge: “Als vastgoedeigenaren geholpen worden zodat zij hun etages kunnen verhuren, dan is het niet meer dan redelijk dat zij daar iets voor terug doen. Nu staan de ruimtes leeg dus wordt er helemaal niets aan verdiend. Als er gewerkt wordt aan betaalbare huur, worden zowel de Amsterdammers als de vastgoedeigenaren daar beter van. Een ander idee is dat de eigenaren op termijn de subsidie terug betalen.”

U bent hier