h

SP steunt bewonersprotest Bickerseiland

25 augustus 2014

SP steunt bewonersprotest Bickerseiland

Bewoners van het Bickerseiland in Centrum willen niets weten van een geplande steiger voor passagiersvaart aan de Hollandse Tuin. Verenigd in de actiegroep 'Weiger die Steiger' zetten ze de hakken in het zand, ondersteund door de SP.

De bewoners maken bezwaar tegen de uitvoering van een deel van het steigerplan uit 2008.  Daarin staat de Hollandse Tuin genoemd als mogelijke locatie voor een 'op- en afstapvoorziening' voor passagiersvaart. Zo’n voorziening bestaat uit een aantal palen tegen de kade waar passagiersboten kunnen aanleggen en wordt ook wel steiger genoemd. Deze werd per ongeluk eerst aan de Bickerswerf gepland. Omwonenden hebben hier met succes tegen geprotesteerd. Nu hij alsnog op de Hollandse Tuin moet komen liggen, tekenen de bewoners ook daar massaal bezwaar aan.

De groep voelt zich niet gehoord en begrijpt niet waarom het stadsdeel in 2008 voor deze locatie heeft gekozen. Verder leent de buurt zich niet voor een dergelijke steiger, vinden bewoners. Het Bickerseiland is nog een van de laatste rustige stukjes Centrum en kan geen extra drukte aan. Bewoners voorzien overlast van toeristen en feestgangers in wat nu nog nog voetgangersgebied bij uitstek is. In de buurt wordt nu al vaak geklaagd dat de handhaving tekortschiet.

De SP vindt het belangrijk dat mensen mee kunnen beslissen over zaken, die voor hen belangrijk en steunt ze in dit protest.

"Bewoners maken zich boos over besluiten van het stadsdeel waarin zij niet vooraf zijn gekend", zegt Michiel Wetzer van de SP in Centrum. "De komst van zo'n steiger kan verregaande gevolgen hebben voor de omgeving. Het is niet meer dan terecht dat bewoners willen dat daarover met ze wordt overlegd. Gelukkig zijn de bewoners alert, betrokken en vooral erg actief."

Inmiddels ligt er een zienswijze bij het stadsdeel die is ondertekend door ruim 220 personen. Ook hebben de bewoners een speciale Facebook-pagina opgericht.

U bent hier