h

(UPDATE) Ban malafide schuldhulp uit

10 september 2014

(UPDATE) Ban malafide schuldhulp uit

In Amsterdam hoort geen plek te zijn voor private schuldhulpbureaus met een winstoogmerk. De gemeente moet zich er daarom voor inzetten dat er alleen plek is voor professionele en breed toegankelijke schuldhulp waarbij de cliënt centraal staat. SP-raadslid Maureen van der Pligt: “Het is schandalig dat er bedrijven bestaan die geld proberen te verdienen over de rug van mensen met schuldproblemen. Schuldhulp is bedoeld om financiële problemen op te lossen zodat mensen met een schone lei kunnen beginnen en weer verder kunnen werken aan hun toekomst.”

Binnenkort praat de regering over het versoepelen van de regels voor schuldhulpbureaus. Professionele schuldhulpverleners zoals de MaDi en Doras luiden hierover de noodklok. Want ook nu al zijn er tientallen schuldhulpbureaus die langs de randen van de wet scheren en daarmee mensen met schulden in de problemen brengen. Zij rekenen hoge tarieven voor hun diensten en leveren lang niet altijd degelijk werk af.

De SP roept het stadsbestuur op de oproep van professionele schuldhulpbureaus te ondersteunen. Van der Pligt: “Het is een belangrijk signaal voor de regering als een grote gemeente als Amsterdam zich hierover uitspreekt. In plaats van de schuldhulp te liberaliseren zou er goed toezicht op moeten zijn, bijvoorbeeld door middel van een keurmerk voor goede bureaus. Mensen met schulden hebben goede en betrouwbare hulp nodig, geen malafide bureaus die alleen geld aan hen willen verdienen.”  

De SP zal over dit onderwerp vandaag vragen stellen in de gemeenteraad.

UPDATE 10-09-2014, 15:45 uur: Wethouder Arjan Vliegenthart gaat de zorgen over de schuldhulpverlening onder de aandacht brengen van de politiek in Den Haag. Ook gaat hij in gesprek met de huidige schuldhulpinstanties om te voorkomen dat mensen die hulp nodig hebben buiten de boot vallen.

Van der Pligt: “Ik ben blij dat de wethouder zich hiervoor zal inzetten. Ik hoop dat de regering in gaat zien dat we niet de deur moeten openzetten voor malafide schuldhulp. Het is goed dat onze wethouder juist aan de slag wil om de schuldhulpverlening te verbeteren en toegankelijker te maken.”

U bent hier