h

Garandeer veilig onderkomen slachtoffers huiselijk geweld

15 oktober 2014

Garandeer veilig onderkomen slachtoffers huiselijk geweld

De SP wil dat de gemeente ook na de komende reorganisatie een veilig onderkomen garandeert voor slachtoffers van huiselijk geweld. SP-raadslid Remine Alberts: “Deze opvang is typisch iets dat de gemeente niet alleen voor de eigen inwoners moet regelen. Want slachtoffers van huiselijk geweld zijn vaak letterlijk op de vlucht voor hun partner en blijven dus niet in hun eigen woonomgeving. Het moet mogelijk blijven dat mensen die hun omgeving ontvluchten elders terecht kunnen.”

Vanaf 1 januari 2015 worden veel zorgtaken overgeheveld van het rijk naar de gemeentes. Zo ook de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld, bekend als ‘blijf-van-mijn-lijf-huizen’. De regering kijkt naar hoeveel zorgvragers er in een gebied wonen, en verdeelt op basis daarvan het budget voor de zorg. Er wordt daarbij geen rekening gehouden met het aantal mensen dat nu gebruik maakt van de opvang. Dat terwijl nu veel mensen van buiten de stad ook afhankelijk zijn van de opvang. De branchevereniging Federatie Opvang uitte deze week haar zorgen hierover.

Alberts wil nu van de wethouder weten hoe Amsterdam in de toekomst omgaat met slachtoffers van huiselijk geweld die niet uit de stad komen. Alberts: “Hierover zijn landelijke afspraken gemaakt, zodat er een landelijk netwerk is van opvangplekken. Als die afspraken in het geding zijn, moet de gemeente actie ondernemen. Slachtoffers van huiselijk geweld mogen niet de dupe worden van een bureaucratische verandering.”

 

U bent hier