h

Stel wethoudersnorm in voor gesubsidieerde organisaties

15 oktober 2014

Stel wethoudersnorm in voor gesubsidieerde organisaties

De SP wil dat bestuurders bij instellingen die een subsidie krijgen van de gemeente, niet meer verdienen dan een wethouder. SP-fractievoorzitter  Daniël Peters: “Subsidiegeld komt van de gemeente. Het moet dan ook daadwerkelijk gebruikt worden om de stad beter te maken. En niet om bij topverdieners op de bankrekening te eindigen.”

Sinds drie jaar is het al een regel dat mensen die voor de gemeente zelf werken, ambtenaren, niet meer mogen verdienen dan een wethouder. Dat is een jaarsalaris van zo’n 154.000 euro. Momenteel geldt voor bestuurders bij gesubsidieerde instellingen de balkenendenorm van 230.000 euro.

Wat de SP betreft is een wethoudersnorm hoog genoeg. Peters: “Het gaat hier om instellingen met een maatschappelijke functie, zoals culturele instellingen, zorgorganisaties of buurthuiswerk. Het geld moet daarom terechtkomen waarvoor het bedoeld is. Als je kijkt naar de verantwoordelijkheden die een wethouder heeft, is een wethouderssalaris voor een gesubsidieerde instelling een prima bovengrens. Bovendien zijn wij voor een rechtvaardige inkomensverdeling, hoe kleiner de inkomensverschillen tussen de top en de werkvloer, hoe beter."

U bent hier