h

Bewoners Geuzenveld met SP in actie voor behoud buslijn 21

4 november 2014

Bewoners Geuzenveld met SP in actie voor behoud buslijn 21

De SP staat achter de bewoners van wijk 10 in Geuzenveld, die willen dat buslijn 21 door hun wijk blijft rijden. Zaterdag verzamelde de SP samen met bewoners handtekeningen op het Lambertus Zijlplein om de buslijn 21 te behouden.

Als het aan het GVB ligt, rijdt buslijn 21 binnenkort een verkorte route en slaat het een groot deel van Amsterdam-Geuzenveld (de zogeheten wijk 10) over. De bewoners van wijk 10 zijn woedend en voeren al weken actie voor het behoud van 'hun' buslijn. Niet alleen de bewoners zijn de dupe van deze bezuinigingsmaatregel van het GVB, ook de nabijgelegen Tuinen van West en het sportpark De Eendracht zijn binnenkort onbereikbaar per OV. Genoeg reden voor de SP om de bewoners te steunen in hun protest.

Het GVB moet bezuinigen en stelt daarom prioriteiten. De prioriteit gaat uit naar forenzen en toeristen, die snel in en uit de stad vervoerd moeten worden. Voor hen blijft het openbaar vervoer snel en toegankelijk. De bewoners van Amsterdam moeten hiervoor boeten, met uitval van lijnen en minder haltes in volkswijken als Geuzenveld. De inkorting van de route van buslijn 21 is een van de bezuinigingsmaatregelen van het GVB.

Met het schrappen van een deel van buslijn 21 raken duizenden mensen hun verbinding met de rest van de stad kwijt. Buitengewoon commissielid in Nieuw-West Mahir Alkaya: "Ruim 600 huishoudens, onder wie veel ouderen, moeten straks tot meer dan een kilometer lopen naar de dichtstbijzijnde bushalte. Dit terwijl de norm is dat de dichtstbijzijnde halte voor elke Amsterdammer binnen een straal van 800 meter moet liggen. Het feit dat deze norm wordt geïnterpreteerd als een hemelsbrede afstand, en niet als de afstand die daadwerkelijk afgelegd moet worden door bewoners, is tekenend voor het gebrek aan inlevingsvermogen van het GVB."

De bewoners hebben voldoende alternatieven aangedragen voor het schrappen van alle haltes in hun wijk, zoals het reduceren van het aantal haltes met behoud van de huidige route, en het verminderen van het aantal bussen in daluren. Met nu al ruim 1850 likes op Facebook, meer dan 1000 handtekeningen en de bijval van het lokale dagelijks bestuur (bestaande uit SP, PvdA en D66), is de steun voor de alternatieven van de bewoners groot.

U bent hier