h

Buurten in de Walvisbuurt: Zorgen over sociale huur

11 november 2014

Buurten in de Walvisbuurt: Zorgen over sociale huur

De bewoners van de Walvisbuurt zijn erg tevreden over hun buurtje, maar maken zich zorgen over het teruglopende aantal sociale huurwoningen. Ook de jaarlijkse huurstijgingen baren bewoners zorgen, enkelen zijn bang nooit meer te kunnen verhuizen omdat zij dan veel meer huur zullen moeten betalen. Dat bleek zaterdag toen SP’ers de buurt introkken.

De Walvisbuurt is een rustige woonbuurt met veel laagbouw en ligt aan de uiterst noord-westelijke kant van Noord, tegen de ring A10. Haar bewoners zijn het erover eens: dit is een nette, fijne buurt met grote sociale samenhang. Het is schoon en men voelt zich er veilig.

Als grootste probleem van de buurt wordt genoemd dat steeds meer sociale huurwoningen worden verkocht. Zo staan er op dit moment veel woningen leeg die verkocht zullen worden, maar leegstand is niet goed voor de buurt, vinden de bewoners. Ook worden voor invaliden aangepaste woningen in het buurtje verkocht; van de 12 zijn er nu nog maar 2 over, terwijl er een grote behoefte is aan aangepaste huurwoningen. SP'er Rinus Goes: "Erg vreemd dat aangepaste woningen worden verkocht, en de aanpassingen er dan weer uitgesloopt worden. Dat lijkt op kapitaalvernietiging." Tot slot wordt het onderhoudsbeleid van woningcorporatie Ymere onduidelijk gevonden; het lijkt per huis te verschillen wat huurders als deel van het onderhoud krijgen, dat is verwarrend.

Ondanks deze genoemde problemen, blijft bij de SP’ers vooral het beeld hangen van een zonnige buurt waar het fijn toeven is.

U bent hier