h

Veilige opvang voor achtergelaten vrouwen nodig

17 december 2014

Veilige opvang voor achtergelaten vrouwen nodig

Er moeten veilige opvangplekken komen voor allochtone vrouwen die door hun Amsterdamse echtgenoten achtergelaten worden, vinden SP, D66 en GroenLinks. Zij hebben daartoe een initiatiefvoorstel ingediend.

Elk jaar worden honderden in Nederland levende –allochtone- vrouwen door hun echtgenoot achtergelaten in het land van herkomst. Ze zitten daar dan zonder identiteitsbewijs en ze worden uitgeschreven bij de gemeente Amsterdam. Meestal zijn de vrouwen slachtoffer van huiselijk geweld. Als ze weer terugkomen naar Nederland, wacht deze vrouwen lange en bureaucratisch procedures. Ze moeten langs de immigratiedienst, ze moeten op zoek naar een advocaat, en de scheiding in gang zetten, een uitkering aanvragen, en ze moeten op zoek naar opvang. In Amsterdam is met name dat laatste een probleem. SP-gemeenteraadslid Remine Alberts: “De afgelopen twee jaar heeft de Marokkaanse Vrouwenvereniging Nederland (MVVN) geen van de vrouwen die zich bij hen meldden, kunnen onderbrengen in de gemeentelijke opvang.. In andere steden lukt het wel deze vrouwen in de gemeentelijke opvang onder te brengen. In Amsterdam moeten deze vrouwen ook een veilige en rustige woonplek kunnen krijgen.”

D66-raadslid Meltem Kaya: “Achterlating in het land van herkomst is bijna nooit een op zichzelf staande gebeurtenis. Vaak is er meer aan de hand, is er sprake van huiselijk geweld en seksueel misbruik. Vrouwen die weten terug te keren naar Nederland hebben dan ook behoefte aan adequate hulpverlening en opvang. Dat moet goed geregeld zijn in Amsterdam.”

GroenLinks-raadslid Femke Roosma: “Dit zou eigenlijk geen probleem moeten zijn, want er is specifiek beleid voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. Gek genoeg gaat het in Amsterdam dus wel fout. Dat komt vooral omdat het huiselijk geweld plaats vond vóórdat vrouwen werden achtergelaten. Daardoor wordt het niet gezien als crisissituatie en krijgen vrouwen geen crisisopvang. Dit moet snel worden opgelost.”

 

U bent hier