h

Bescherm mensen met schulden tegen fouten deurwaarders en Belastingdienst

27 februari 2015

Bescherm mensen met schulden tegen fouten deurwaarders en Belastingdienst

SP-raadslid Peter Kwint wil van wethouder Arjan Vliegenthart weten hoeveel Amsterdammers de dupe worden van fouten gemaakt door de belastingdienst en deurwaarders. Donderdag bleek in een uitzending van Nieuwsuur dat vaak ten onrechte teveel geld wordt ingehouden door deze instanties. “Mensen zitten al diep in de problemen. Het laatste wat ze dan nodig hebben is dat ze door geblunder bij de Belastingdienst of door deurwaarders nog dieper in de problemen komen.”

De problemen doen zich vooral voor bij de berekening van de zogenaamde beslagvrije voet. Dit is het bedrag dat mensen die in de schulden zitten sowieso over moeten houden om gedurende de maand van rond te komen. Uit de Nieuwsuur-reportage blijkt dat het berekenen van de beslagvrije voet vaak dusdanig ingewikkeld is, dat schuldeisers teveel geld inhouden.

“Ten eerste moeten mensen teveel gevorderd geld gewoon terugkrijgen. Ten tweede moet Amsterdam aan deurwaarders die hier werken duidelijk maken dat ze rekening houden met de beslagvrije voet. Mensen met schulden moeten al alle zeilen al bijzetten om niet nog verder in de schulden te komen. Dat ze dan door de laksheid van staatssecretaris Klijnsma, de Belastingdienst en deurwaarders nog verder in de problemen komen is onacceptabel.”

U bent hier