h

Onderzoek alternatieven voor vervuilende toeristenbus (update)

16 februari 2015

Onderzoek alternatieven voor vervuilende toeristenbus (update)

De SP wil dat onderzocht wordt welke alternatieven er kunnen komen als vervanging van de 'Hop on-Hop off’ toeristenbussen. Daartoe diende de partij samen met de PvdA en GroenLinks een voorstel in. Fractielid van de SP in stadsdeel Centrum Michiel Wetzer: “We willen af van de vervuilende, grote bussen die rondjes rijden door het centrum, alleen voor de toeristen. Dat kan een stuk schoner.”

Foto: SP Amsterdam
Dagelijks rijden er meerdere bussen continu door het centrum, speciaal voor het vervoeren van toeristen naar de toeristische hoogtepunten. De SP stelt voor om de vergunning daarvoor in de toekomst te laten aflopen. Wetzer: “De ‘Hop on-Hop off bus’ zorgt voor extra drukte, gevaar, geluid en fijnstof. Het Centrum heeft te maken met heel veel verkeersdeelnemers en in de oude binnenstad leveren grote bussen al snel gevaarlijke verkeerssituaties op. Op verschillende plekken in het centrum worden de normen met betrekking tot de luchtkwaliteit al overschreden. Wat ons betreft verdwijnen die bussen dus uit het centrum.”  Het voorstel wordt gesteund door PvdA en GroenLinks

Tegelijkertijd willen de partijen een onderzoek voor een alternatief. Wetzer: “Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de Amsterdamse cirkeltram. Vroeger hadden we tramlijn 20 als cirkeltram speciaal voor toeristen. Die is afgeschaft omdat er te weinig belangstelling voor was, maar de afgelopen jaren is het aantal toeristen in de stad heel fors gegroeid. We willen dat de 'Hop on-Hop off' bussen uit het centrum verdwijnen”.

Update 19 februari Een meerderheid van de bestuurscommissie steunde de oproep van de SP. Het stadsdeelbestuur gaat de  gemeente vragen te onderzoeken of de 'Hop on- Hop off' bus gewenst is en te kijken naar alternatieven.  

 

U bent hier