h

Pak opruiers taxioorlog aan (update)

18 maart 2015

Pak opruiers taxioorlog aan (update)

(oorspronkelijk bericht 17-03-2015) De SP wil dat snorders van Uberpop, maar ook de chauffeurs die voor eigen rechter spelen, hard worden aangepakt. Hiermee moet een eind worden gemaakt aan het oplaaiende conflict tussen de Amsterdamse Taxibranche en illegale snorders van Uberpop. SP-raadslid Tiers Bakker: “In Amsterdam is geen plek voor taxichauffeurs die zich niet aan de regels houden. Als duidelijk is welke chauffeurs geweld gebruiken, mag wat mij betreft hun vergunning worden geschorst. Geweld is absoluut onacceptabel.”

Al eerder bleek dat een aantal taxichauffeurs voor eigen rechter begon te spelen in de strijd tegen Uberpop, de illegale snordersdienst van Uber. Nu de strijd is verhard en snorders worden belaagd door gewapende en gemaskerde mannen, is actie hard nodig. Bakker: “Als je vindt dat je als chauffeur onterecht wordt behandeld, dan snap ik dat. Maar voor zulk soort kwesties hebben we handhavers en rechters, je blijft zelf met je handen van andermans spullen af. En je gaat al zeker geen geweld gebruiken of daarmee dreigen. Het is hier niet het wilde westen!”

Tegelijkertijd moet de bron van de onrust worden weggenomen. Dat is de snordersdienst Uberpop die zonder zich iets van vergunningen of regels aan te trekken, taxiritten aanbiedt. Bakker: “Naast die gewelddadige chauffeurs die voor eigen rechter spelen, zijn ook de nette chauffeurs die hun brood moeten verdienen de pineut. Dat moet stoppen. Uberpop probeert zichzelf te legitimeren met praatjes over zogenaamde innovatie. Maar wat er feitelijk gebeurt, is dat er een miljoenenbedrijf zich niet aan de regels houdt voor personenvervoer, en daarvoor ook nog eens een flink deel van de inkomsten van de snorders inpikt. Dat is geen nieuwe techniek of hippe ontwikkeling maar gewoon ouderwetse diefstal.”

De SP wil de escalerende taxioorlog morgen bespreken in de gemeenteraadscommissie verkeer.

Update 18-3-2015

Op verzoek van onder meer de SP gaat verkeerswethouder Litjens in gesprek met de staatssecretaris om handhaving op snorders op te voeren. Ook was de wethouder duidelijk over het geweld dat sommige taxichauffeurs gebruiken: “Geweld of het dreigen daarmee is onacceptabel.” Aldus de wethouder. Tiers Bakker is blij met de opstelling van de wethouder: “Het is goed dat hij van zich laat horen. De situatie is al te ver uit de hand gelopen en overheidsingrijpen is nodig. Ik hoop dat de rust snel weer terugkeert in de taxiwereld.”

U bent hier