h

Een brug over het IJ: vier vragen aan Remine Alberts

7 mei 2015

Een brug over het IJ: vier vragen aan Remine Alberts

Al sinds mensenheugenis wordt er in Amsterdam gediscussieerd over een brug over het IJ. Op dit moment onderzoekt het stadbestuur wat er allemaal mogelijk is. Vier vragen aan SP-raadslid Remine Alberts, woordvoerder verkeer en vervoer.

Wat vindt de SP van de huidige verkeerssituatie rondom het IJ? Iedereen die wel eens met het pontje het IJ over gaat, weet dat het daar echt de spuigaten uit kan lopen met de drukte. Dat leidt soms tot vervelende situaties waarin mensen elkaar in de weg zitten. Of het kan betekenen dat je door een gemiste pont te laat op je afspraak komt.

Dus de tijd is rijp voor een brug over het IJ? Dat zou kunnen, het is één van de ideeën. Maar je moet je realiseren dat een brug over het IJ een enorm complex project zal zijn. De brug moet hoog en groot zijn zodat de grote boten eronder door kunnen. Hij moet tegelijkertijd ook weer niet te steil zijn voor de fietsers en dan zit je met een hele grote aanloop. Er zijn ook tekeningen van een hele grote ophaalbrug. Daar komt de nodige techniek bij kijken.

Wordt zo'n brug niet een enorm prestigeproject? Op prestigeprojecten zitten wij niet te wachten. Een brug of een tunnel mag best geld kosten, je bespaart immers op de ponten en je lost ook een knelpunt op. Maar een project van honderden miljoen euro's waardoor de stad geen geld overhoudt voor het bestrijden van de woningnood of de armoede hoeft niet van ons. Daarom kijken we met belangstelling naar de plannen en voorstellen waar in de stad over wordt nagedacht. Als er realistische plannen zijn, staan we daar voor open.

Zijn er ook nog andere opties? Jazeker, daarom willen wij ons ook niet nu vastleggen op het idee van een brug. Een tunnel of een betere manier van vervoer over water kan ook worden onderzocht. Sowieso willen wij ook kijken wat de Noord-Zuidlijn voor gevolgen zal hebben voor de drukte op de ponten. Die gaat in 2017 rijden en dat kan al leiden tot een stuk minder drukte.

U bent hier