h

Noord wil aantal woningontruimingen omlaag

1 juni 2015

Noord wil aantal woningontruimingen omlaag

Noord gaat alles op alles zetten om het aantal woningontruimingen tot een minimum te beperken. Volgens SP-stadsdeelbestuurder Erna Berends zijn er alleen maar verliezers bij een ontruiming. “Het huishouden is de woning kwijt, de verhuurder heeft fikse kosten aan de ontruiming en krijgt er de huur die nog betaald moet worden niet mee terug. Daarna zijn er kosten voor opvang en hulpverlening. Daarom gaan we, onder andere, mensen met een huurschuld eerder thuis bezoeken om ze de goede hulp en mogelijk beschikbare toeslagen te geven. Elke woningontruiming is er één te veel”

In de afgelopen jaren is Amsterdam, en Noord ook zeker, er goed in geslaagd om het aantal woningontruimingen te verminderen. Berends: “Toch waren het er in Noord het afgelopen jaar nog 98. Dat aantal kan om laag en daarom nemen we een aantal nieuwe maatregelen en verbeteren we de werkwijze.”

Naast de preventieve maatregelen gaat het stadsdeel samen met hulpverlenende organisaties huishoudens intensiever helpen als ze voor een ontruiming zijn komen te staan. Berends: “Het lukt vaak om een acuut dreigende huisuitzetting te voorkomen. Maar daarna wordt het huishouden niet standaard ondersteund. Nu gaan we deze mensen begeleiden om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen en hun situatie langdurig te verbeteren.”

U bent hier