h

Scherpe afspraken over betaalbaar wonen in Amsterdam

11 juni 2015

Scherpe afspraken over betaalbaar wonen in Amsterdam

De gemeente heeft scherpe afspraken gemaakt met corporaties en de huurdersvereniging over betaalbaar wonen in Amsterdam. De huren voor nieuwe huurders worden beperkt, de verkoopplannen worden ingedamd en de stad gaat op weg naar een stabiele voorraad sociale huurwoningen. SP-wethouder Laurens Ivens: “ Wij willen dat iedereen een betaalbare woning kan vinden in Amsterdam. Ik ben blij dat we een breuk hebben kunnen inzetten met het verleden.”

Foto: Frank Lucas
De gemeente heeft voor de komende vier jaar samenwerkingsafspraken gemaakt met de woningcorporaties en de huurdersvereniging. Het belangrijkste doel daarbij is om de huren betaalbaar te houden voor de lage en middeninkomens in de stad.

Om woningen betaalbaar te houden gaan corporaties hun huurwoningen weer meer onder de maximum huurprijs verhuren. Drie op de vier vrijkomende sociale huurwoningen worden aan alleenstaanden verhuurd voor maximaal  576 euro of voor maximaal 618 euro aan gezinnen. Dat terwijl volgens de wet de maximumhuurprijs huurprijs voor een sociale huurwoning 710 euro is, afhankelijk van de puntentelling.

De oude verkoopafspraken gaan op de schop. Terwijl het vorige stadsbestuur de verkoop van nog eens 20.000 woningen tot 2020 goed had gekeurd, is dat aantal nu meer dan gehalveerd. Voorheen mocht tot een kwart van de vrijkomende woningen worden geliberaliseerd. Vanaf nu is er een vast maximum van 1000 per jaar. Voor elke woning die extra wordt geliberaliseerd, mag er een woning minder worden verkocht. De bouw van sociale huurwoningen wordt opgeschroefd. Per jaar gaan corporaties 1200 woningen bijbouwen. Ivens:  “Amsterdam gaat toe naar een evenwicht in het aantal sociale huurwoningen: voor iedereen moet een woning beschikbaar zijn die past bij het inkomen.“

Ivens: “Er komen elk jaar zo’n tienduizend Amsterdammers bij. Als we niets doen zijn het de lage inkomens die de stad uit worden gedreven. Daar komt nog eens bij dat er een gure wind uit Den Haag waait waar we tegenin aan het fietsen zijn. Wij willen juist een gemengde stad met plek voor iedereen. Deze afspraken gaan daaraan bijdragen.”

U bent hier