h

Amsterdam schaft hondenbelasting af (Update)

17 december 2015

Amsterdam schaft hondenbelasting af (Update)

(Oorspronkelijke bericht van 17 september) Vanaf januari 2016 hoeven Amsterdamse hondenbezitters geen hondenbelasting meer te betalen. Dat blijkt uit de gemeentebegroting die vandaag is gepresenteerd. SP-gemeenteraadslid Daniël Peters: “Dit is een goede maatregel waarvan heel veel Amsterdammers direct het effect zullen merken. Tien jaar geleden hebben wij hier voor het eerst om gevraagd, en telkens bleek er geen meerderheid voor onze plannen. Heel mooi om te zien hoe we hier nu vanuit het stadsbestuur het verschil in kunnen maken.”

Hondenbezitters betalen jaarlijks per hond ruim 100 euro belasting aan de gemeente. Van de opbrengsten van de hondenbelasting, in totaal 1,7 miljoen euro, ging tien procent naar de administratiekosten. Ruim dertig procent werd besteed aan ‘hondenbeleid’ zoals het aanleggen van uitlaatveldjes of het beschikbaar stellen van hondenpoepzakjes. De rest van de inkomsten kwam terecht in de algemene pot van de gemeente. Anders dan bij de afvalstoffenheffing, bestond er geen kwijtschelding van de hondenbelasting voor hondenbezitters met een minimuminkomen.

Al vaak deed de SP voorstellen om de hondenbelasting af te schaffen, gesteund door veel honden en hun baasjes. Peters: “De belasting was duur om uit te voeren. Vooral voor minima voor wie hun hond een trouwe metgezel is, kwam die belasting jaarlijks hard aan.”

UPDATE 17-12-2015
De gemeenteraad stemt in met het afschaffen van de hondenbelasting. Hiermee wordt een oude wens van de SP in vervulling gebracht. SP-raadslid Daniël Peters:"Mooi nieuws voor hondenbezitters, zeker voor hen met een kleine beurs. Ik ben er trots op dat de hondenbelasting vanaf komend jaar geschiedenis is."

U bent hier