Gemeente op de bres voor betaalbare en ongedeelde stad (opinie)
Gemeente op de bres voor betaalbare en ongedeelde stad (opinie)
'Onderzoekster Barbara Baarsma hield zaterdag een politiek betoog om mensen met een laag inkomen de stad uit te werken. Haar pleidooi schreeuwt om een correctie.'
Dit is een reactie van SP-raadslid Erik Flentge op het opinieartikel van Barbara Baarsma en verscheen 21 september in Het Parool.
'Terecht stelt Baarsma dat er meer woningen moeten komen in het middensegment. Maar dat zij dat ten koste wil laten gaan van de sociale huur (meer marktwerking), is problematisch en niet logisch. In tijden waar baanzekerheid schaars is, is woonzekerheid een groot goed. Veel ZZP-ers, baanloze jonge professionals of ontslagen werknemers kunnen erover meepraten. Meer marktwerking zorgde voor prijsopdrijvende effecten. Het antwoord is zeker niet nog meer marktwerking of flexilbilisering. Veel mensen zoeken juist een vaste baan en een betaalbare woning.
De oproep van Baarsma voor minder sociale huur sluit naadloos aan bij het beleid dat VVD en PvdA vanuit Den Haag afvuren op onze hoofdstad. Sociale verhuurders worden door het kabinet gestraft met een jaarlijkse miljoenenboete, de Blokbelasting. Het gevolg is dat huren worden verhoogd en sociale huurwoningen verkocht. Tot overmaat van ramp mogen fors meer woningen worden geliberaliseerd door het nieuwe puntenstelsel. De wachttijd voor een sociale huurwoning in Amsterdam is al bijna 10 jaar.
Toch meent Baarsma complimenten uit te moeten delen voor dit asociale, huurdersonvriendelijke beleid. Daarvoor is zij bij de gemeente Amsterdam aan het verkeerde adres. Amsterdam roeit tegen de landelijke stroom in met het onlangs gesloten woonakkoord. Het aantal woningen dat corporaties mogen verkopen is flink verlaagd van 22.000 naar 8.000. Daarnaast worden er de komende vijf jaar 6.000 sociale huurwoningen bijgebouwd. Op die manier kunnen ook nieuwe wijken van de stad gemengde buurten worden in plaats van eilandjes voor de rijken.
Natuurlijk heeft Baarsma een punt dat er te ook gebrek is aan middeldure huurwoningen. Daarom zijn er met de corporaties ook afspraken gemaakt over de prijzen in het middensegment, waar Den Haag dat niet aandurft. Door het stimuleringsbeleid van wethouder Ivens en Van der Burg is een heuse bouwexplosie gaande. Er worden jaarlijks ruim 5000 huurwoningen bijgebouwd, waarvan veel in het middeldure. Dat zijn goede manieren om de prijsopdrijvende schaarste tegen te gaan. Het is in ieder geval een stuk socialer dan mensen uit hun woningen te jagen en te zeggen: jij bent niet welkom in Amsterdam want je inkomen is niet hoog genoeg. De dikte van je portemonnee kan nooit bepalend zijn of je in de stad kan wonen. Dat is een oude Amsterdamse traditie, waar we trots op mogen zijn.'
Erik Flentge, gemeenteraadslid voor de SP
- Zie ook:
- Nieuws