h

Maak winkelstraten beter toegankelijk voor rolstoelgebruikers

11 september 2015

Maak winkelstraten beter toegankelijk voor rolstoelgebruikers

De SP vindt dat de gemeente meer moet doen om de Amsterdamse winkelstraten meer toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. SP-gemeenteraadslid Nelly Duijndam: “Wij hebben samen met een gebruiker van een scootmobiel een aantal winkelstraten onderzocht en het was echt schrikken. Veel stoepen staan vol, en drempels zijn met regelmaat een onneembare horde voor rolstoelen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich vrij moet kunnen bewegen in de stad, ook als je afhankelijk bent van een rolstoel.”

Foto: SP

Deelnemer aan het onderzoek Jos Karsten

De afgelopen maand bezocht de SP vijf Amsterdamse winkelstraten om te zien hoe gastvrij deze straten zijn voor Amsterdamse rolstoel- en rollatorgebruikers en scootmobiels. De SP ging op bezoek in de Linnaeusstraat en de Javastraat in Oost, de Westerstraat en de Haarlemmerdijk in Centrum en de Kinkerstraat in West. Van deze straten bleek de Kinkerstraat het meest toegankelijk: weinig of geen drempels en als die er waren lagen er bijna overal drempelplaten. De brede stoepen zorgen voor voldoende ruimte voor de scootmobiels.

De Haarlemmerdijk, die als leukste winkelstraat van Nederland bekend staat, bleek voor rolstoel- en rollatorgebruikers van alle straten het slechtst te bezoeken. Veel winkels hebben hoge drempels. De drempelplaten die aan alle winkels beschikbaar zijn gesteld door het stadsdeel werden nog maar bij tien zaken gebruikt. Duijndam: “De leukste winkelstraat blijkt het minst toegankelijk te zijn voor rolstoel- en rollatorgebruikers.”

Daarom wil de SP wil dat de gemeente actie onderneemt. Duijndam: “De gemeente en de stadsdelen moet ondernemers, winkeliers en winkeliersverenigingen beter informeren over het belang van toegankelijkheid en de mogelijkheden van drempelplaten. Verder moet de gemeente erop toezien dat de stoep niet vol gezet wordt met terrasstoelen, fietsen en scooters. Er moet altijd voldoende ruimte zijn voor voetgangers en rolstoelgebruikers."

Lees hier het hele rapport “Manoeuvreren in Mokum”.

U bent hier