h

Ban achterstallig onderhoud uit Amsterdam

6 oktober 2015

Ban achterstallig onderhoud uit Amsterdam

De SP wil achterstallig onderhoud aan sociale huurwoningen definitief uit de stad bannen. SP-raadslid Erik Flentge dient woensdag in de gemeenteraad een voorstel in, dat oproept een stedelijke norm te stellen en die te handhaven. Flentge: "Als duidelijk is wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud, kunnen stadsdelen nalatige verhuurders aanschrijven. Als de verhuurder dan niet optreedt, kan een dwangsom worden opgelegd."

Foto: SP

De SP eerder in actie tegen achterstallig onderhoud in Zuidsoot. Derde van links Erik Flentge.

De SP strijdt al jarenlang samen met huurders tegen achterstallig onderhoud. Flentge: "We komen regelmatig schrijnende voorbeelden tegen van grove verwaarlozing. Het gaat dan om slechte ventilatie, wat leidt tot vocht en schimmel, scheuren in gevels of muren of rottende kozijnen. We horen regelmatig verhalen over kinderen die vaak verkouden zijn. Ik vind dat niet kunnen. Waarom moeten Amsterdamse SP-leden en huurders jaar in jaar uit, straat voor straat, blok voor blok onderhoud aan sociale huurwoningen afdwingen? Huurders hebben daar gewoon recht op. Het wordt tijd dat de corporaties, gemeente en stadsdelen gaan optreden."

Flentge schreef deze week een brief aan de corporaties, waarin hij hen oproept definitief een einde te maken aan het achterstallig onderhoud. Hij schrijft daarin: "Volgens ons is de tijd gekomen dat de corporaties gaan doen waarvoor ze zijn opgericht. Wij vragen u om achterstallig onderhoud definitief uit de stad te bannen. (...) We vertrouwen erop dat u de handschoen opneemt, wij maken onze eigen acties graag overbodig. Tot die tijd gaan we door met acties tegen achterstallig onderhoud. Ziet u dat maar als een aanmoediging. De Amsterdamse huurders betalen ervoor en verdienen het."

De brief van Flentge aan de corporaties kunt u hier downloaden.

U bent hier