h

18.000 Amsterdammers krijgen ondersteuning bij hoge woonlasten

19 november 2015

18.000 Amsterdammers krijgen ondersteuning bij hoge woonlasten

18.000 Amsterdammers krijgen financiële ondersteuning van de gemeente om de hoge woonlasten te compenseren. De zogenoemde woonkostenbijdrage wordt daartoe flink uitgebreid door SP-wethouders Laurens Ivens en Arjan Vliegenthart. Ivens: “Amsterdam is een dure stad om in te wonen. Met dit plan houden we Amsterdam ook bewoonbaar voor mensen die een laag inkomen en een hoge huur hebben.”

De woonkostenbijdrage was tot nu toe beschikbaar voor mensen met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum met een hoge huur in een sociale huurwoning. In de praktijk ging het om 8000 mensen. De gemeente verhoogt de inkomensgrens nu naar 120% van het sociaal minimum.  De gemeente keert de woonkostenbijdrage, tussen de 117,50 en 342,50 euro per huishouden, automatisch uit op basis van de gegevens van de landelijke belastingdienst. De gemeente kan zo direct zien wie er recht op de bijdrage heeft, mensen hoeven dus niet zelf een aanvraag te doen.

De plannen worden betaald uit het armoedebestrijdingsgeld waarvoor SP-wethouder Vliegenthart verantwoordelijk is. Vliegenthart: “de huur is vaak de grootste kostenpost voor een huishouden. Hoe hoger de huur, hoe moeilijker het is om rond te komen, juist voor gezinnen die het al niet breed hebben. Door de inkomensgrens te verhogen komen ook mensen met een kleine baan in aanmerking voor de woonkostenbijdrage. Ik ben blij dat we mensen die door een hoge huur in de knel komen met dit plan kunnen helpen.”

 

U bent hier