h

Bed-bad-broodopvang moet blijven bestaan

26 november 2015

Bed-bad-broodopvang moet blijven bestaan

Wat D66 en SP in Amsterdam betreft blijft de bed-bad-brood opvang bestaan voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook vinden ze dat het Rijk die opvang moet blijven financieren. Aan die noodzaak verandert de reactie van staatssecretaris Dijkhoff op de juridische uitspraken van de Raad van State en de Centrale Raad van Beroep niets. 

SP-fractievoorzitter Daniel Peters:  “Als de bed-bad-broodopvang moet sluiten belanden veel mensen op straat. Het is een illusie om te denken dat mensen dan uit zichzelf terugkeren, zonder opvang. Dat kan niet als je vanaf de straat moet zien te overleven, en elke dag op zoek moet naar eten en een dak boven je hoofd.”

Staatssecretaris Dijkhoff reageerde op de juridische uitspraken dat hij snel een akkoord verwacht met gemeenten over opvang, gebaseerd op het asielplan van de VVD en PvdA. Alle bed-bad-broodvoorzieningen in het land zouden dan moeten sluiten. Alleen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Ter Apel zouden opvangcentra komen. Ook wil Dijkhoff voorwaarden stellen aan die opvang, zoals meewerken aan terugkeer. Dat asielplan is zowel voor de steden, als voor de mensen zelf geen oplossing, zeggen de Amsterdamse coalitiepartijen D66 en SP.

De partijen roepen Dijkhoff op om een aanpak te kiezen die aansluit op de realiteit waarmee steden te maken hebben. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: “Zolang het Rijk verantwoordelijk blijft voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, moet Dijkhoff wat ons betreft die opvang blijven bieden en financieren. Ook als de staatssecretaris daar niet juridisch toe verplicht wordt. Veel mensen die uitgeprocedeerd zijn, kúnnen niet eens terug naar hun land van herkomst en de straat is voor niemand een oplossing.”

U bent hier