h

Nieuwe aanpak zorgt voor minder huisuitzettingen

25 november 2015

Nieuwe aanpak zorgt voor minder huisuitzettingen

Een nieuwe aanpak waarbij de gemeente in geval van huurachterstand de huur inhoudt op de uitkering, heeft geleid tot minder huisuitzettingen. De proef krijgt daarom nu navolging in andere stadsdelen. SP-wethouder Arjan Vliegenthart: “Een huisuitzetting is een drama voor de bewoner. Maar het is ook vervelend voor de corporatie en de gemeente want het kost veel gemeenschapsgeld. Ik ben dus blij met de resultaten van de proef en ik ga hier graag ook in andere buurten mee aan de slag.”

Het afgelopen jaar hield de gemeente samen met woningcorporatie Rochdale in Zuidoost een proef om het aantal huisuitzettingen te verminderen. Zodra een huurder een achterstand een achterstand oploopt met het betalen van de huur, gaar er een seintje richting de gemeente. Vanuit de gemeente gaat er een hulpverlener langs bij de huurder om te werken aan een oplossng. De huur wordt ingehouden op de uitkering, en rechtstreeks naar de corporatie overgemaakt. De aanpak leidde tot bijna 40% minder huisuitzettingen.

Vliegenthart: “We zitten er dus meteen bovenop en dat helpt. Linksom of rechtsom moet de huur toch worden betaald, of het nu voor of na het uitbetalen van de bijstandsuitkering gebeurt. Dan kies ik het liefst voor de methode die het beste werkt.”

U bent hier