h

Benut extra vrijwilligershulp bij hartstilstand (update)

25 maart 2016

Benut extra vrijwilligershulp bij hartstilstand (update)

(oorspronkelijk bericht 9-12-2015) De SP wil dat het stadsbestuur gaat kijken hoe Amsterdam beter gebruik kan maken van burgerhulpverleners bij gevallen van hartstilstand. SP-raadslid Nelly Duijndam: “Amsterdam loopt achter, en dat is jammer. Het gaat om een aanvulling op de ambulance, en komt er niet voor in de plaats. Kan voor iedereen goed uitpakken, zou je denken. We moeten zulke hulp dan ook niet links laten liggen.”

Een burgerhulpverlener is iemand die bij de Hartstichting een cursus reanimeren heeft gevolgd. Als er bij de ambulance een melding binnenkomt, krijgen de burgerhulpverleners in de buurt ook een melding. Duijndam: “Dat heeft veel voordelen. In Nederland overlijden nog ee dag 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als er meer burgerhulpverleners geregistreerd zijn in een gemeente kan de tijd tussen hartstilstand en gereanimeerd worden flink teruggebracht worden.

Amsterdam loopt nog erg achter als het gaat om burgerhulpverleners. Zo zijn er hier veel minder burgerhulpverleners dan in andere provincies. Ambulance Amsterdam maakte bekend niet echt te zitten wachten om er mee aan de slag te gaan. Duijndam: “Dat begrijp ik niet zo goed, want als mensen willen helpen lijkt me dat juist iets om te omarmen, zeker als ze daarin geschoold zijn. Ik wil daarom graag dat het stadsbestuur hierover in gesprek gaat met de ambulancedienst zodat we kunnen kijken hoe het hier beter kan.”

Update 25 maart 2016

Nadat de SP schriftelijke vragen had gesteld over de burgerhulpverleners, heeft zorgwethouder Van der Burg een gesprek gehad met de Hartstichting en Ambulance Amsterdam. Zij gaan nu samen onderzoeken of en hoe burgerhulpverleners een verbetering kunnen zijn van de zorg in Amsterdam. Duijndam: "Dat vind ik goed om te horen en ik ben benieuwd wat er uit het onderzoek komt. Ik hoop dat er een manier kan worden gevonden waarop burgerhulpverleners de Amsterdammers van dienst kunnen zijn."

U bent hier