h

Herdenking Decembermoorden Suriname druk bezocht

9 december 2015

Herdenking Decembermoorden Suriname druk bezocht

De herdenking van de Decembermoorden in 1982 in Suriname werd gisteren voor het eerst in het stadhuis van Amsterdam gehouden. De belangstelling was groter dan ooit. Ruim 150 mensen woonden de herdenking bij. Naast prominente Surinaamse sprekers als topadvocaat Gerard Spong voerden ook SP-wethouder Arjan Vliegenthart en Kamerlid Harry van Bommel het woord.

Foto: Karen Veldkamp

Harry van Bommel en organisator Romeo Hoost (foto Karen Veldkamp)

Beide SP’ers citeerden in hun toespraken een belangrijke zin uit het Surinaamse volkslied: ‘recht en waarheid maken vrij.’ Naar de opvatting van de SP is er in Suriname over de Decembermoorden nooit recht gesproken en ook geen waarheid gevonden. Wethouder Vliegenthart verwees naar de grote Surinaams Nederlandse bevolking in de hoofdstad, met daaronder ook veel nabestaanden van de moorden, die recht hebben op de waarheid en berechting. Volgens Tweede Kamerlid Harry van Bommel is het daarom van groot belang dat het Surinaamse Hof van Justitie heeft besloten dat het proces rond de Decembermoorden wordt hervat. In dat proces moet de hoofdverdachte en huidige president van Suriname Desi Bouterse zich verantwoorden voor de moord op vijftien tegenstanders van zijn regime begin jaren 80.

Tweede Kamerlid Harry van Bommel presenteerde tijdens de herdenking zijn boek ‘Surinamers in de polder’ dat gebaseerd is op vijftien indringende gesprekken met Surinaamse Nederlanders. De Decembermoorden lopen als een rode draad door het boek. De organisator van de herdenking, Romeo Hoost, tevens één van de geïnterviewden uit het boek, kreeg bij deze gelegenheid het eerste exemplaar uit handen van Van Bommel.

Het Kamerlid benadrukte dat het boek over veel meer gaat dan alleen de Decembermoorden. “In de gesprekken gaan we terug tot de  koloniale tijd en komen we uit in het Suriname en Nederland van nu. In de jaren 70 waren er ook veel protesten tegen de komst van Surinaamse migranten, net zoals er nu protesten zijn tegen de komst van vluchtelingen uit Syrië.” Het boek zal worden besproken op bijeenkomsten in de grote steden, onder meer op 20 december bij de vereniging Bangsa Jawa in Amsterdam Zuid Oost. U kunt het boek bestellen bij de boekhandel of via internet.

U bent hier