h

Weer meer illegale hotels gesloten

3 februari 2016

Weer meer illegale hotels gesloten

Afgelopen jaar heeft de heeft de gemeente de aanpak van illegale vakantieverhuur flink uitgebreid, met resultaat. 167 illegale hotels werden gesloten, andere verhuurders kregen een waarschuwing of een boete van de gemeente. SP-wethouder Laurens Ivens: “We willen de overlast beperken en huizen beschikbaar houden voor woningzoekenden. Bedrijfsmatige verhuur aan toeristen hoort thuis in hotels, niet in woonhuizen.”

In Amsterdam is het toegestaan om je eigen huis tot 60 dagen per jaar te verhuren aan maximaal vier toeristen tegelijk. Ook moet de verhuurder daarvoor toeristenbelasting afdragen aan de gemeente. Die beperkende regels zijn er om te voorkomen dat huisjesmelkers alleen nog maar voor veel winst aan toeristen verhuren en er voor gewone Amsterdammers geen plek meer is.

Ivens: “Het is prima als je je eigen woning af en toe verhuurt aan een klein aantal bezoekers, bijvoorbeeld als je zelf op vakantie bent.  Maar we zien dat er ook veel verhuurders zijn die misbruik maken van de populariteit van Amsterdam en alleen nog maar aan toeristenverhuur doen. Daar maken ze flinke winst mee. Zulke huisjesmelkers zijn hier niet welkom, en die krijgen de gemeente op de stoep.”

U bent hier