h

Kostendelersnorm soepeler voor solidaire Amsterdammers

1 april 2016

Kostendelersnorm soepeler voor solidaire Amsterdammers

Amsterdam gaat de kostendelersnorm versoepelen voor bijstandsgerechtigden die een kwetsbaar persoon in huis nemen. SP-wethouder Vliegenthart: “Wij willen geen straf voor Amsterdammers die mensen in nood helpen. Ik ben heel blij dat we na aandringen in Den Haag de ruimte krijgen voor meer maatwerk.”

De kostendelersnorm is een regeling uit Den Haag waarbij mensen die samen in een huis wonen een korting krijgen op hun uitkering. Deze regeling leidde tot veel schrijnende gevallen. Zo moest de gemeente uitkeringen verlagen van mensen die onderdak gaven aan thuislozen met medische of psychische problemen. Hetzelfde gebeurde bij mensen die familieleden opvingen die vanwege huiselijk geweld hun eigen woning moesten ontvluchten.

Vliegenthart: “Wij hebben al deze problemen onder de aandacht gebracht van de staatssecretaris in Den Haag. Gelukkig heeft dat effect gehad. We kunnen meer maatwerk toepassen en hoeven we minder mensen te korten op hun uitkering. Dat komt de medemenselijkheid in onze stad ten goede.”

U bent hier