h

SP strijdt voor betaalbare huurwoningen op Oostenburg

11 april 2016

SP strijdt voor betaalbare huurwoningen op Oostenburg

De SP wil dat er meer ruimte komt voor betaalbare huurwoningen in de nieuwbouwplannen voor Oostenburg in stadsdeel Centrum.  SP-fractievoorzitter in het stadsdeel Michiel Wetzer: “Meer betaalbare huur is nodig om iets te doen aan de grote woningnood. Juist in stadsdeel Centrum is betaalbare huur nodig om ervoor te zorgen dat Amsterdam een gemengde stad blijft.”

Oostenburg-Noord is een gebied waar de komende jaren nog huizen gebouwd gaan worden. Het stadsdeel behandelt een nieuw bestemmingsplan, waarin afspraken staan over wat voor soort huizen er moeten komen. In de eerste plannen was er sprake van minimaal twintig procent sociale woningbouw. Nu wil het stadsdeelbestuur samen met woningcorporatie Stadgenoot dit terugbrengen naar veertien procent. De resterende zes procent zou moeten worden gebruikt voor voor geliberaliseerde huurwoningen.

“Wij vinden dit niet acceptabel”, zegt Michiel Wetzer. “Ja, er is óók behoefte aan woningen voor het middensegment. Maar doe dat dan ten koste van de hele dure huizen, daar hebben we er al genoeg van in ons stadsdeel. Er is juist een gebrek aan sociale corporatiewoningen, we zitten in dit gebied nu al lager dan de afgesproken ondergrens van 35%. Woningcorporatie Stadgenoot en het stadsdeelbestuur moeten zich inspannen om bij dit streefgetal in de buurt te komen. De nieuwe plannen dragen hier niet aan bij.”

Om toch de oorspronkelijk geplande twintig procent sociale huurwoningen te realiseren, heeft de SP een voorstel ingediend. Hoewel het SP-amendement kon rekenen op steun van zowel GroenLinks en de PvdA, werd het SP-voorstel toch verworpen. De strijd is hiermee niet gestreden. Het stadsdeel zal een verdeeld advies aan de gemeenteraad voorleggen, en het is aan de gemeenteraad om een eindoordeel te vellen.

U bent hier