h

Voorkom vastgoedbubbel door vakantieverhuur

25 april 2016

Voorkom vastgoedbubbel door vakantieverhuur

De SP wil dat banken voorkomen dat er een vastgoedbubbel ontstaat door de verhuur van woonruimte aan toeristen. SP-raadslid Erik Flentge: “Huizen zijn om in te wonen. Het is niet de bedoeling dat eigenaren en banken via vakantieverhuur er een soort winstmachine van maken. Dat leidt niet alleen tot grote financiële risico’s voor huiseigenaren, maar maakt het ook moeilijker en moeilijker voor gewone mensen om nog een huis in een Amsterdam te bemachtigen.”

Het Parool schrijft vandaag over een onderzoek van ING over het prijsopdrijvend effect van vakantieverhuur. Woningeigenaren kunnen tot 60 dagen per jaar hun huis verhuren aan toeristen. Volgens ING kunnen de inkomsten hieruit gebruikt worden om een hogere hypotheek te betalen, waardoor huizen duurder kunnen worden.

Flentge: “Het is oliedom om te rekenen op winsten uit vakantieverhuur. Het stadsbestuur is juist aan het onderzoeken hoe we de termijn van maximaal 60 dagen aan vakantieverhuur kunnen beperken. De hogere hypotheken kunnen dan niet meer worden afgelost. Rekenen op hoge inkomsten van vakantieverhuur is een vorm van speculatie die gevaarlijk is voor woningeigenaren en een probleem voor gewone woningzoekenden. Door de hoge prijzen hebben zij immers het nakijken.” De SP heeft vandaag schriftelijke vragen ingediend over deze kwestie.

U bent hier