h

Breid sanctiepakket tegen illegale verhuur uit

19 mei 2016

Breid sanctiepakket tegen illegale verhuur uit

De SP wil dat het stadbestuur strengere sancties mogelijk maakt voor pandeigenaren die woningen als illegaal hotel verhuren. SP-raadslid Erik Flentge: “Huiseigenaren die buiten de regels om hun huizen alleen maar aan toeristen verhuren, zijn gewoon ordinaire huisjesmelkers. Wat mij betreft pakken we dat soort uitbuiters zo hard mogelijk aan zodat zij geen cent terugzien van de woekerwinsten die ze hebben gemaakt.”

Het stadsbestuur trekt dit jaar opnieuw veel extra geld uit om illegale verhuur van woningen aan toeristen op te sporen en te bestrijden. Onlangs werd bekend dat het stadsbestuur drie panden aan de Haarlemmerstraat heeft gesloten omdat er sprake was van een illegaal hotel waar 22 toeristen konden verblijven. In twee van de panden was alleen shortstay toegestaan: een in het verleden toegestane vorm van verhuur waarbij huurders tussen de 7 dagen en 6 maanden kunnen verblijven. Het nieuwe stadsbestuur voert een uitsterfbeleid voor deze vorm van verhuur

Flentge: “Zo’n huisjesmelker verdient naast sluiting ook een dikke boete. Maar dat is met de huidige regels voor shortstay nog niet aan de orde. Ik zou het goed vinden om te kijken of we overtreders van de shortstayregels ook in hun portemonnee kunnen raken. Zo maken we het huisjesmelkers moeilijker en moeilijker om door te gaan met hun foute gedrag. Toekomstige overtreders schrikken we af.”

U bent hier