h

Garandeer beschikbaarheid spoedeisende hulp

24 mei 2016

Garandeer beschikbaarheid spoedeisende hulp

De SP wil dat het stadsbestuur in actie komt om de spoedeisende hulp in Amsterdam te garanderen. SP-raadslid Nelly Duijndam: “De spoedeisende hulp is enorm belangrijk als het gaat om ernstige ongevallen en acute medische klachten. Zulke zorg moet altijd beschikbaar zijn. Dat blijkt nu niet het geval, en ik maak me daar grote zorgen over.”

Een opnamestop is een allerlaatste maatregel voor het geval een spoedeisende hulp te druk is om nog nieuwe patiënten te kunnen helpen. Gisteren meldde de NRC dat ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland het afgelopen jaar 2300 keer een twee uur durende opnamestop hebben gehad. Drie jaar geleden gebeurde dat nog 430 keer. Het is zelfs voorgekomen dat alle spoedeisende-hulpafdelingen in Amsterdam tegelijkertijd gesloten waren.

Duijndam: “Dat is echt heel onwenselijk. Dat betekent namelijk dat spoedgevallen naar ziekenhuizen buiten de stad moeten. Juist bij spoedgevallen kan elke minuut tellen. Ik wil dat het stadsbestuur in gesprek gaat met de ziekenhuizen over de problemen. Het rijk gaat hierover, maar als mensenlevens in het geding zijn mag ook de gemeente zich hier tegenaan bemoeien.” De SP heeft schriftelijke vragen ingediend.

U bent hier