h

Verbeter doorstroom vmbo-t naar havo

13 mei 2016

Verbeter doorstroom vmbo-t naar havo

De SP wil dat leerlingen met een mavo- of vmbo-t-diploma zonder probleem kunnen doorstromen naar de havo. SP-raadslid Erik Flentge: “Duizenden Amsterdamse vmbo-t-leerlingen starten deze week met hun eindexamen. Deze leerlingen moeten na de examens de kans krijgen zich verder te ontwikkelen, als ze dat willen. Drempels om diploma’s te kunnen stapelen moeten zoveel mogelijk verdwijnen. Daar valt nu nog een hoop aan te verbeteren.”

Sinds 2012 hanteren veel schoolbesturen een 'toelatingscode' voor leerlingen die na de vmbo-t willen verder gaan in de vierde klas van de havo.  Een havo-school kan een gemiddeld eindexamencijfer eisen van een 6,8. De Tweede Kamer wil deze barrière voor doorstroom verwijderen. Maar staatssecretaris Dekker en de landelijke vereniging van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs treuzelen.

De SP heeft daar veel kritiek op. Flentge: “Onlangs maakte de Onderwijsinspectie zichtbaar dat de kansenongelijkheid in het onderwijs groeit. Inkomen en opleidingsniveau van de ouders zijn steeds bepalender voor een schoolloopbaan. Toelatingscodes zijn een extra sta-in-de-weg en dat geldt des te meer voor kinderen van ouders met een laag inkomen en lage opleiding. Juist die jongeren ontpoppen zich namelijk vaak iets later.”

Via schriftelijke vragen roept Flentge het stadsbestuur op om een drempelloze overstap van mavo naar havo mogelijk te maken. Flentge: “De wethouder kan dit hartstochtelijk bij de schoolbesturen bepleiten. Laat het vmbo-t-diploma hét toegangskaartje zijn voor toegang tot het beroepsonderwijs én ook tot de havo. Zo geeft Amsterdam het goede voorbeeld om het onderwijs weer een emancipatiemachine te laten zijn.”  

U bent hier