h

Veel bijval voor Nationaal Zorgfonds in Zuidoost

1 juli 2016

Veel bijval voor Nationaal Zorgfonds in Zuidoost

De zorg in Nederland kan een stuk beter georganiseerd worden door de zorgverkeraars af te schaffen en over te stappen op een nationaal zorgfonds zonder eigen risico. Dat was de conclusie van de discussieavond die de SP afgelopen dinsdag organiseerde de SP in Salon Kikkenstein in Zuidoost.

Foto: Matthijs de Bruijne

Op de avond ging SP-raadslid Nelly Duijndam in gesprek met Cobie Groenendijk, psychiater in Amsterdam.  Groenendijk legde haarfijn uit wat er mis is met het huidige systeem van zorgverzekeraars en hoe het Nationaal Zorgfonds daar verandering in kan brengen: “het huidige zorgverzekeringsstelsel staat goede zorg in de weg en het Nationaal Zorgfonds moet de zorg weer bij ons, mensen en hulpverleners brengen."

Er waren voorbeelden te over waarin de eigen bijdrage een belemmering is voor goede zorg: mensen gaan niet meer naar de tandarts. Een van de aanwezigen vond dat je al een tweedeling ziet aan de staat van de gebitten van mensen. Een moeder moest ondanks een aanvullende tandartsverzekering de beugels voor haar kinderen zelf betalen. Voorgeschreven medicijnen worden niet afgehaald vanwege de eigen bijdrage en omdat er vaak bijbetaald moet worden.

Ook werd de vraag gesteld hoe we er voor gaan zorgen dat het Nationale Zorgfonds er werkelijk komt. Duijndam: “Het is duidelijk dat daar een brede beweging van onderaf voor nodig is. Door massa te maken en met goede argumenten te komen, moeten we andere politieke partijen ervan overtuigen dat het Nationaal Zorgfonds er moet komen. Deze discussieavond was een geslaagde avond waaruit veel betrokkenheid en bereidheid blijkt het Nationaal Zorgfonds in Zuidoost meer bekendheid te geven. Iedereen ging met een actiepakket naar huis en een goed gevoel.”

De komende tijd gaan betrokkenen langs bij huisartsen, apothekers en fysiotherapeuten om flyers en posters te brengen. Op 9 juli staat de SP met een kraam op de braderie op het  Holendrechtplein waar we op de braderie met een kraam  om meer mensen te vertellen over het Nationaal Zorgfonds.

Wil jij ook een Nationaal Zorgfonds? Ga naar www.nationaalzorgfonds.nl en sluit je aan!

U bent hier